понедељак, март 4, 2024

Vučić i Tanin o Kosovu: Prisustvo misije UN veoma važno

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 7. oktobra 2021. (Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je sa specijalnim izaslanikom Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN) i šefom Misije UN na Kosovu (Unmik) Zahirom Taninom razmotrio aktuelnu političku i bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji, saopštilo je predsedništvo.

Kako je navedeno u saopštenju, Vučić je naglasio značaj komunikacije sa Unmikom i dodao da je Srbija uvek spremna da uloži i dodatne napore kako bi se dodatno razvili modeli razmene mišljenja sa tom misijom UN.

Vučić je naglasio da poslednji potez Prištine i razmeštanje pripadnika ROSU na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak predstavlja, kako je naveo “novu provokativnu i jednostranu meru posle pokušaja formiranja vojske tzv. Kosova” i uvođenja taksi na srpsku robu, što izaziva veliku zabrinutost Srbije za budućnost Srba na Kosovu i Metohiji.

“Prisustvo UN, odnosno Unmika, kao i drugih medjunarodnih misija na Kosovu i Metohiji, više je nego potrebno kao garancija bezbednosti srpskog naroda”, naglasio je Vučić i dodao da Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN jeste i treba da bude pravni okvir međunarodnog bezbednosnog prisustva na Kosovu i Metohiji.

Tanin je rekao da je mandat Unmika i Kfora jasan, te da su obim i uloga ovih misija precizno određeni i da su i bivši i sadašnji Generalni sekretari UN, Ban Ki Mun i Antonio Gutereš, od početka bili čvrsto privrženi sprovodjenju zadatih misija u skladu sa svim odlukama UN.

Sagovornici su saglasni da je prisustvo Misije UN veoma važno za održavanje stabilnosti na Kosovu i Metohiji, kako kroz doslednu primenu Rezolucije 1244 UN, tako i kroz angažovanje da se realizuju dogovori postignuti u okviru Briselskog dijaloga.

Šef Unmika je ukazao na neophodnost nastavka dijaloga Beograda i Prištine, kao i na značaj svih nastojanja u pravcu konstruktivne regionalne saradnje.