уторак, фебруар 27, 2024

Krasnići: Bez članstva u EU nema integracija zapadnog Balkana

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 7. oktobra 2021. (Beta) – Politički analitičar iz Prištine Miljazim Krasnići izjavio je danas da se prava integracija zapadnog Balkana može desiti jedino prijemom u Evropsku uniju.

Krasnići je za portal Kosovo onlajn rekao da nikakve alternative poput Berlinskog procesa ili Otvorenog Balkana neće ujediniti zapadnobalkansku šestorku, već će je još više podeliti. “Balkan može da se integriše jedino u Evropsku uniju, jer svi koji poznaju istoriju Balkana odnosno istoriju Srba, Albanaca, Makedonaca, Bosanaca i drugih, znaju da još nisu zaceljene rane ratova iz 90-ih godina”, kazao je on.

Evropska unija, prema mišljenu Krasnićija, nema snage ni sposobnosti da dalje razvije proces integracija i prijema zapadnog Balkana u EU. “Zbog toga su izmislili neke alternativne projekte kao što je Berlinski proces, da kažu balkanskim zemljama da su u procesu, ali van EU. To je loš signal. I Otvoreni Balkan je stvoren u tom kontekstu, koncipiran je da stvori iluziju da se Balkan integriše, ali lično mislim da do toga ne može doći. Ove male državice nemaju snage da naprave neki projekat”, istakao je Krasnići.

Inicijativa Otvoreni Balkan, prema rečima Krasnićija, pored nastojanja da se prikaže kao projekat integracije, ima cilj da prikaže i nameru odustajanja od nacionalnog ujedinjenja.
On je koncipiran da napravi iluziju i kod Srba i kod Albanaca, da isključuje to nacionalno ujedinjenje i u tom smislu već ima igara. Mislim da (Aleksandar) Vučić i (Edi) Rama to više upotrebljavaju za svoje interese, a manje za neku pravu koncepciju integracije”, naveo je Krasnići.