субота, јун 22, 2024

Gajić: Postupak protiv uzbunjivača Obradovića tapka već dve godine

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 7. oktobra 2021. – Krivični postupak protiv uzbunjivača iz “Krušika” Aleksandra Obradovića već dve godine tapka i ne zavisi od Tužilaštva za visokotehnološki kriminal da li će podići optužnicu, već se zna ko će odlučiti o tome, izjavio je advokat Vladimir Gajić.

On je za NIN rekao da, ukoliko podignu optužnicu, da garantuje Tužilaštvu i njihovim mentorima da će im biti krajnje neprijatno. “Da se lopovi i kriminalci obračunaju sa čovekom koji je otkrio njihov kriminal, to nećemo dopustiti tek tako”, rekao je Gajić.

U tekstu u kojem se podseća da je 10. oktobra 2019. godine taj nedeljnik prvi pisao o hapšenju uzbunjivača iz “Krušika”, Gajić je rekao da je postupak koji je tužilac pokrenuo tako što Obradovića sumnjiči za odavanje poslovne tajne, “obeležen kršenjem prava odbrane i okrivljenog sve vreme”.

“Aleksandar i ja i dalje ne možemo da izvršimo uvid u preko 80 odsto sadržaja tužilačkog spisa koji je nastao u istrazi. Odbio sam da potpišem tužiocu da su ti dokumenti tajna, jer nije mi palo na pamet da na taj način priznam neistinitu tvrdnju, a to je da se tu radi o nekim tajnama. Pre svega, za branioca u krivičnom postupku ne mogu postojati tajne”, rekao je Gajić.

Kako je naveo, to je samo odraz da u Tžilaštvu vlada boljševičko shvatanje prava i da oni ne znaju da su Staljin i Broz umrli. Gajić je istakao da i da je tužilac u istrazi “režirao dokaze, neka veštačenja i mišljenja Ministarstva odbrane i Vojno tehničkog instituta”, i ocenio da se tu ne radi o tajnama, nego o kriminalu na štetu državnih interesa.

“Ima nekih ugovora o prodaji oružja gde posrednik domaći privilegovani trgovac kupuje od ‘Кrušika’ oružje ispod cene koštanja u proizvodnji i onda proda kupcu za nekoliko puta veću cenu. I oni su kao biznismeni, a njihov biznis je tajna? Ne, to je kriminal, i to organizovani kriminal”, naglasio je Gajić i dodao da će na sudu biti dokazane te tvrdnje i da Obradović neće ići na sud da se bran već da će da optuže sve koji su učestvovali u malverzacijama i da za to iznesu dokaze.

M. M.