субота, јун 22, 2024

Varhelji: Prioritet EU proširenje, otvaranje dva klastera do kraja godine

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 15. jula 2021. (Beta) – Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji izjavio je danas da Evropska unija želi da ubrza proces proširenja, što za Srbiju znači otvaranje dva klastera u pristupnim pregovorima već tokom ove godine.

“Politika proširenja ostaje u centru naših aktivnosti i želimo da to ubrzamo”, rekao je Varheji u pisanoj izjavi za konferenciju “Srbija i EU: Podrška razvoju i pregovorima o članstvu”. Varheji je istakao da Srbija igra ključnu ulogu u regionu i Evropi i da je Zapadni Balkan jedan od najvećih prioriteta za EU. “To je jasno pokazano i tokom pandemije, kada se EU odnosila prema partnerima na Zapadnom Balkanu kao prema budućim članicama”.

Dodao je da Ekonomski investicioni plan koji je EU usvojila za Zapadni Balkan treba da pomogne regionu da se transformiše i da jači izadje iz krize.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je na konferenciji u Beogradu da Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA 2) finansijski instrument koji pomaže Srbiji da sprovede refome, postigne ciljeve i “skorije pre nego kasnije postane članica EU”.

“To je moćan alat koji pruža Srbiji i drugim zemljama u regionu finansijsku podršku najboljeg tipa”, rekao je Fabrici, istakavši da IPA fondovi podržavaju reforme, ali ne mogu da ih zamene, jer su reforme politički proces. Podsetio je da je u okviru IPA 2 u periodu od 2014. do 2020. Srbija dobila 1,5 milijardi evra i još 900 miliona evra iz regionalnih projekata koji su rađeni u Srbiji. Oko 40 odsto tih sredstava iskorišćeno je u oblasti reforme vladavine prava i dobrog upravljanja, 40 odsto sredstava je potrošeno za privredni i društveni razvoj, a oko 20 odsto za hitne situacije, kao što su bile poplave, migrantska kriza i pandemija.

Fabrici je izjavio da je srpska privreda pokazala da je dosta otporna tokom pandemijske krize “u smislu da su temelji ekonomije snažni”, i da se dosta dobro oporavila posle pandemije. “Privreda danas nije samo ono što nam kaže BDP, to je i održivost, inkluzivnost, zelena agenda, to su šire ideje koje utiču na privredu”, rekao je Fabrici i dodao da je Srbija posvetila dosta resursa inovativnosti. On je istakao da reforme treba da se sprovode ne samo na nacionalnom nego i na lokalnom nivou, posebno u oblastima zaštite životne sredine, reciklaže, prečišćavanja otpadnih voda.

“Cilj je da se region približi Uniji i da se prevazidje privredni jaz izmedju EU i Zapadnog Balkana, da se povežu kapital i ljudi, da privreda bude sveobuhvatna, da obnovljivi izvori energije budu primarni kao u Evropi i da ceo region bude deo borbe protiv klimatskih promena”, kazao je Fabrici.

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović je izjavila da fond IPA 3 ima za cilj da smanji razlike između regiona Zapadnog Balkana i Evropske unije.
“IPA 3 će od ukupnih iznosa 42,4 odsto biti usmerena na zelenu agendu i održivo povezivanje, potpuno je jasno koliko je ova tema važna za sve nas u Srbiji”, rekla je ona.

Pri restruktuiranju Ministarstva za evropske integracije, istakla je ona, uvedeno je peto odeljenje koje se tiče koordinacije i praćenja uskladjenosti nacionalnih reformi sa ciljevima zelene agende, digitalizacije i održive povezanosti. “Ne kaskamo, svakako ćemo ići u korak sa onim što su najvažnije politike Evropske unije danas, između ostalog vladavina prava i zeleni dogovor i digitalizacija”, navela je ministarka.