понедељак, јул 22, 2024

Evropski parlament traži uvođenje sankcija Dodiku

Slične objave

Podeli

BRISEL, 17. februara 2022. godine – Evropski parlament osudio je secesionizam srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika i pozvao Evropski savet da uvede sankcije lideru Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i njegovim saradnicima.

„Poziva se Savet da nametne ciljane sankcije Miloradu Dodiku i njegovim saveznicima zbog njegovih koruptivnih aktivnosti, kontinuirane destabilizacije zemlje i podrivanja suvereniteta i teritorijalne celovitosti Bosne i Hercegovine“, ističe se u amandmanu uz godišnji izveštaj Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta, preneo je sarajevski portal Kliks.

Za amandman su glasala 504 poslanika, protiv 93, a 72 su se suzdržala od glasanja.

Amandman je podržala većina iz grupacije EPP-a, dok je hrvatski HDZ ostao uz radikalnu desnicu i populiste.

U amandmanu se oštro osuđuju „neustavne secesionističke mere vlasti Republike Srpske“, čiji je cilj, kako se navodi, uspostavljanje paralelnih institucija na području medicine i medicinskih proizvoda, pravosuđa, odbrane, bezbednosti i oporezivanja.

Time se, kako je navedeno, podrivaju državne strukture Bosne i Hercegovine i stvara egzistencijalna pretnja njenom jedinstvu i teritorijalnoj celovitosti.

Osuđuje se i „štetna uloga regionalnih aktera i spoljno uplitanje Rusije“.

(klix.ba)