уторак, март 5, 2024

EU produžila sankcije Rusiji

Slične objave

Podeli

BRISEL, 17. decembra 2021. – Lideri 27 zemalja EU jednoglasno su odlučili da produže ekonomske sankcije Rusiji za šest meseci, saopštio je danas predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

“Pozivamo Rusiju da ispuni svoj deo dogovora i nastavi sa primenom Sporazuma iz Minska”, rekao je Mišel novinarima o dokumentu čiji je cilj zaustavljanje nasilja na istoku Ukrajine.

Agencija TASS podseća da je zvanična Moskva više puta naglasila da nije deo konflikta u Ukrajini i da deluje samo kao posrednik, zajedno sa OEBS-om, Francuskom i Nemačkom, podseća TASS.

EU je 2014. godine uvela sankcije protiv Rusije povodom sukoba u Ukrajini i pripajanja Krima Rusiji. Restrikcije su od tada više puta proširene i produžavane. Rusija je, zauzvrat, zabranila uvoz prehrambenih proizvoda iz evropskog bloka.

Nagomilavanje ruske vojske na granici sa Ukrajinom zauzelo je centralno mesto na samitu 27 lidera EU, nakon molbe ukrajinskog predsednika Volodomira Zelenskog za uvođenje dodatnih sankcija pre bilo kakvog mogućeg upada.

Nemački kancelar Olaf Šolc upozorio je Moskvu da ne prelazi ni jednu liniju.

„Nepovredivost granica je jedan od veoma važnih temelja mira u Evropi i svi zajedno učinićemo sve da osiguramo da ta nepovredivost zaista ostane netaknuta“, rekao je Šolc ulazeći na jednodnevni samit.

Kremlj je u četvrtak, 16. decembra ponovo pozvao zapadne lidere da osiguraju pravno obavezujuće garancije koje sprečavaju širenje NATO-a na Ukrajinu i razmeštanje naoružanja Severnoatlantske alijanse na tom području, nazivajući to „crvenom linijom“ za Moskvu.

SAD i njihovi saveznici odbili su da daju takve garancije, ali su se Putin i američki predsednik Džo Bajden prošle nedjelje dogovorili o daljim razgovorima kako bi razgovarali o pitanjima koja izazivaju zabrinutost Rusije.

RSE