понедељак, јул 22, 2024

U Sloveniju od sutra i sa negativnim brzim testom

Slične objave

Podeli

LJUBLJANA/BEOGRAD, 14. jula 2021. – Od sutra će u Sloveniju moći da se ulazi i sa negativnim brzim antigenskim testom, a vlada je najavila i dalja popuštanja mera za iduću nedelju. Ulazak u Sloveniju bez karantina od kraja prošle godine bio je moguć samo uz negativan PCR test, osim za izuzetne slučajeve, kao što su medicinski, obrazovni ili briga za porodicu i nekretninu.

Slovenačka vlada je propisala da je u tu zemlju sada moguć i sa negativnim brzim testom, s tim da od uzimanja uzorka do dolaska na granicu nije prošlo više od 48 sati. U okviru popuštanja mera Vlada RS je od ponedeljka ponovo dozvolila aktivnosti odžačara i građevinske radove, a u celini se dozvoljava kongresna delatnost u turizmu, prenosi Hina.

Hoteli će moći da popunjavaju tri četvrtine smeštajnih kapaciteta ako su gosti vakcinisani, ako su preboleli kovid-19 ili imaju negativan test, a ista pravila važe i za bazene koji se takođe otvaraju. Slovenija još ne izdaje digitalne potvrde o kovid statusu, pa će Slovenci koji putuju u inostranstvo s potvrdama, koje u domovima zdravlja dobijaju nakon vakcinacije, moći da putuju samo u Hrvatsku i Austriju s kojima o tome postoje bilateralni dogovori, dok će im za druge zemlje biti potrebno lekarsko uverenje na dva jezika EU.

U pposlednja 24 sata u toj zemlji je zabeleženo 280 novozaraženih i dva smrtna slučaja od korona virusa. Iako se situacija popravlja, u bolnicama je još 205 kovid pacijenata, od kojih 59 na odeljenjima intenzivne nege.

D. B.