среда, фебруар 28, 2024

Uvrede i pretnje smrću Balši Božoviću

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 11. novembra 2021.  – Predsedniku Izvršnog odbora Akademije za razvoj demokratije Balši Božoviću je posle sinoćnjeg televizijskog duela sa advokatom Ratka Mladića, Brankom Lukićem, u emisiji “Usijanje” na TV Kurir, poslato na stotine uvredljivih poruka, među njima i desetine direktnih pretnji smrću, saopšteno je iz Akademije za razvoj demokratije.

U saopštenju se navodi da posebno zabrinjava činjenica da su neke od njih upućene na njegov privatni broj telefona. “Među pretnjama smrću se nalaze i fotografije osoba sa vatrenim oružjem, zatim i onih u zvaničnim uniformama žandarmerije Srbije, neskrivene pretnje nasiljem, nezamislive uvrede i širenje mržnje”, navodi se u saopštenju.

Regionalna akademija za razvoj demokratije nakon poziva upućenog građanima da obeleže Međunarodni dan borbe protiv fašizma, rasizma, antisemitizma i ksenofobije “uklanjajući mural osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću, dobila na adresu i naloge na društvenim mrežama, “više stotina otvorenih pretnji smrću, najgorih uvreda, poziva na linč i pretnji iseljavanjem iz zemlje”.

“Regionalna akademija za razvoj demokratije poziva nadležne organe da hitno reaguju, otkriju i sankcionišu počinioce. Srbija ne sme ponovo poslati poruku da je veličanje ratnih zločinaca zvanična politika, a zaštita nasilnika i onih koji prete smrću poželjno, prihvatljivo i dozvoljeno ponašanje”, stoji u saopštenju.

M. Markov