уторак, јул 16, 2024

Ustavni sud Crne Gore uskoro o razrešenju Đukanovića

Slične objave

Podeli

PODGORICA, 20. novembra 2021. (Beta) – Ustavni sud Crne Gore mora u roku od 45 dana (od prijema predloga Skupštine o pokretanju postupka) da se izjasni da li je predsednik Crne Gore Milo Đukanović povredio Ustav.

Skupština Crne Gore juče je glasovima parlamentarne većine usvojila predlog o pokretanju postupka za utvrđivanje da li je predsednik države povredio Ustav u vezi sa dešavanjima na Cetinju u periodu ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

Predsednik Skupštine Aleksa Bečić najavio je da će Predlog uputiti Ustavnom sudu. Članom 84. Zakona o Ustavnom sudu je propisano da će Ustavni sud odluku doneti najkasnije u roku od 45 dana od dana prijema predloga. Zakonom je predvidjeno da Ustavni sud obaveštava predsednika o prijemu predloga Skupštine u roku od tri dana od dana prijema.

Predsednik Crne Gore može Ustavnom sudu da dostavi dokumentaciju, podatke i obaveštenja od značaja za vodjenje postupka i odlučivanje, u roku od 15 dana od dana prijema obaveštenja i primerka predloga Skupštine. Ukoliko Ustavni sud donese odluku da je predsednik prekšio Ustav, ona se dostavlja parlamentu koji nakon rasprave odlučuje o razrešenju.

Ovo je prvi put u Crnoj Gori da Ustavni sud odlučuje o tome da li je predsednik prekšio Ustav. Poslanici vladajuće koalicije su tokom rasprave o Predlogu ocenili da je jasno da je Đukanović prekršio najviši pravni akt, dok su iz opozicije tu inicijativu nazvali politikantskim pamfletom.

Predlog je inicirala Socijalistička narodna partija (SNP), a povod je bila izjava Đukanovića od 28. avgusta kada je rekao da će doći na protest na Cetinje ako se ne odustane od ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u tom gradu. “Nadam se da neću biti u situaciji da 5. septembra i sam budem na Cetinju, tamo gde budu Cetinjani i gde je većinska Crna Gora, gde se brani dostojanstvo države”, kazao je tada Đukanović.

Ustoličenje je održano 5. septembra, a prethodili su mu protesti građna i blokade puteva prema Cetinju. Policija je okupljene rasterala suzavcem, a mitropolit je sa srpskim patrijarhom Porfirijem helikopterom Vojske Crne Gore prebačen na Cetinje uz policijsku pratnju, prekriven pancir ćebetom, nakon čega je ceremonija ustoličenja ipak održana u Cetinjskom manastiru.