среда, фебруар 28, 2024

Učesnici protesta zatražili od Vučića da do Božića otera Rio Tinto iz Srbije

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 18. decembra 2021. (Beta) – Protest na poziv pokreta Ekološki ustanak završen je ispred Vlade Srbije danas oko 15 časova a sa skupa je upućen “ultimatum” predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da do Božića, 7. januara, kompaniji Rio Tinto kaže “marš iz Srbije”.

Organizatori protesta su najavili da će u suprotnom, Vučić “imati opštu mobilizaciju širom Srbije”.

Jedan od lidera Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta zatražio je sa ovog skupa uvođenje moratorijima na iskopavanje litijuma u Srbiji, povlačenje prijava i sudskih procesa protiv učesnika prethodnih blokada saobraćaja širom zemlje i procesuiranje “onih koji su tukli gradjane” na tim skupovima.

On je poručio kompaniji Rio Tinto da im je “propao svaki evro” koji su uložili u Srbiji, a predsedniku Vučiću da su građani “umorni” od njega i da je “vreme za rastanak”.
Prodekan Univerziteta u Beogradu Ratko Ristić izjavio je da je nakon ukidanja Prostornog  plana grada Loznice potrebno da Vlada Srbije ukine uredbu o donošenju Prostornog plana područja posebne namene za projekat “Jadar” o otvaranju rudnika litijuma.

Ristić je naglasio da je za njega, kao Srbina i građanina, najveći poraz to što se država saglasila sa sprovođenjem akcionog plana raseljavanja stanovništva koji sprovodi privatna rudarska multinacionalna kompanija. “Usred našeg pravnog sistema, oni kucaju na vrata i govore ljudima da prodaju svoja imanja inače će biti eksproprisana”, rekao je on.

foto: Velimir Ilić

Učesnicima protesta kojih je bilo više od hiljadu obratila se i glumica Svetlana Bojković koja je kazala da se mora nastaviti s protestima protiv najavljenog projekta kompanije Rio Tinto jer su, kako je ocenila, u pitanju “opstanak, život i zdravlje”. “To se ne sme dirati. Prema tome: marš Rio Tinto”, rekla je Bojković.

Članica pravnog tima Ekološkog ustanka Danijela Nestorović pozvala je građane koji su dobili prekršajne i krivične prijave zbog učešća u blokadama saobraćaja da se obrate toj organizaciji kako bi im pružili besplatnu pravnu pomoć ili, ako tako žele, dobiju novac da plate kaznu. Ona je naglasila da građani imaju pravo da se spontano okupe i “da kažu neprijatelju: ‘Marš iz Srbije'”.

Foto: Velimir Ilić

Okupljenima su se obratili i advokat Aleksandar Mijailović, koji je zastupao Dragana Milovanovića Crnog i glavna i odgovorna urednica portala “Podrinske” Isidora Kovačević, koji su se zajedno sa jednim maloletnikom našli na “poternicama” izlepljenim širom Šapca sa ispisom da se “traže” zarad “mirnog sna Šapčana”. Mijailović je rekao da ga Srpska napredna stranka time nije zastrašila i da će odbraniti Milovanovića, a Kovačević je pozvala pravosuđe da radi svoj posao kako se tako nešto ne bi dogadjalo i drugima.

Okupljenima se obratila i novinarka iz Sente Mina Delić, koja se tereti da je organizatorka protesta u tom mestu i poručila građanima da se ne boje. Protest je protekao bez incidenata i bez vidljivog prisustva uniformisanih policajaca a raskrsnica Nemanjine i Ulice kneza Miloša bila je blokirana za saobraćaj oko sat vremena.