среда, фебруар 28, 2024

Josipović: Tadić je bio evropejac i nada za Srbiju

Slične objave

Podeli

Nekadašnji predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je danas u Beogradu da je bivši predsednik Srbije Boris Tadić bio „evropejac i nada za Srbiju“ i da je umnogome radio na procesu pomirenja i koji je popravio odnose između dve zemlje.

„Tadić je razumeo da je, nakon svega što je bilo, ipak prva stvar koju treba da uradi da se izvini za ono što se dogodilo na Ovčari pored Vukovara, pa smo posle toga zajedno otišli i u Paulin Dvor, gde smo se poklonili srpskim žrtvama. Ođek posete predsednika Tadića u Hrvatskoj je bio ogroman. Bila je drukčija atmosfera, drukčije se disalo, odnosi između Hrvatske i Srbije su bili puno bolji. Osećala se jedna dobra ‘vibra’, kako bismo rekli u Zagrebu“, rekao je Josipović.

On je na 14. Forumu za tranzicionu pravdu u beogradskom hotelu Metropol dodao da nema nijednog razloga da ne dođe do pomirenja i da narodi žive zajedno.

„Bolje je imati dobrog suseda, nego ne znam koliko visok zid“, poručio je Josipović i izrazio nadu da će u političkim elitama u regionu biti još više onih koji će razumeti koliko su važni dobrosusedski odnosi.

On je rekao da su pojedina istraživanja pokazala da su mlade generacije u Vukovaru manje sklone pomirenju od starijih jer su odrasli u gradu u kojem je sve podeljeno.

„Mi sa našim zločinima i mržnjama nismo raščistili“, ocenio je Josipović i pozvao mlade ljude da se bave „dobrom i poštenom politikom“.

Nadam se da će Milanović promeniti retoriku

Nekadašnji predsednik Hrvatske Ivo Josipović rekao je da se ne slaže sa politikom aktuelnog predsednika Zorana Milanovića i njegovim nacionalističkim izjavama.

„Samo se mogu nadati da će on promeniti svoju retoriku“, rekao je Josipović na 14. Forumu za tranzicionu pravdu u beogradskom hotelu Metropol.

On je naveo da je za svog mandata, za razliku od Milanovića, svim osuđenim ratnim zločincima oduzeo činove i odlikovanja i sarađivao sa Haškim tribunalom, kao jedan od retkih političara kojem je Tribunal verovao.

Forum „Prekinuto pomirenje – kojim putem nastaviti?“ organizovala je Mreža pomirenja REKOM, koalicija nevladinih organizacija i pojedinaca koji se zalažu za formiranje regionalne komisije za utvrdjivanje činjenica o žrtvama ratova na prostoru Jugoslavije od 1991. do 2001. godine.

(Beta/Danas)