понедељак, јул 22, 2024

Žrtve rata: “Kome će ostati zemlje na Balkanu ako ne izgradimo mir?”

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 18. decembra 2021. – Članica Udruženja žrtava rata Foča 92-95 Midheta Kaloper Oruli izjavila je danas da je cilj te organizacije da se prekine “pakao na Balkanu” i da “omladina prestane da se ‘truje'” huškačkom retorikom.
“Cilj nam je da ne trujemo našu omladinu. Omladina odlazi sa Balkana, kome će ostati ove zemlje na Balkanu ako ne izgradimo mir? Na sceni je huškačka retorika, rat se ponovo spominje, a to političarima ide u prilog samo da bi prikrili da se ne bave perspektivama država na Balkanu”, kazala je Kaloper Oruli na 14. Forumu za tranzicionu pravdu u hotelu Metropol.
Forum pod nazivom “Prekinuto pomirenje – kojim putem nastaviti”, organizuje Mreža pomirenja REKOM.
Ona je ocenila da je najveći problem u obrazovanju i vaspitanju mladih generacija.
“Moramo da se otrgnemo iz ‘ralja’ politike, jer mi smo živi svedoci. Ne postoji gumica koja može izbrisati prošlost, ali mi moramo graditi budućnost na Balkanu. Mi želimo pomirenje, jer ne želimo da naša deca proživljavaju ono što smo preživeli mi”, poručila je ona.
Kaloper Oruli je navela da se u Foču posle rata u grad vratilo svega 13 bošnjačkih porodica, a u okolini ima svega 670 povratnika.
“U Foči nema nijedno obeleženo mesto zločina, ali imate uzurpaciju takvih mesta, poput izgradnje hidroelektrane Buk Bijela”, kazala je ona.
Koordinatorka Mreže pomirenja REKOM Nataša Kandić kazala je da se takva organizovana, masovna silovanja nisu dešavala ni u jednom drugom mestu.
“Zbog masovnih silovanja u Foči i svedočenja žrtava, Haški tribunal je po prvi put u istoriji silovanje proglasio za zločin protiv čovečnosti”, rekla je Kandić.
M. M.