среда, фебруар 28, 2024

U Tirani demonstracije protiv Vučića

Slične objave

Podeli

TIRANA/BEOGRAD, 20. decembra 2021. (Beta) – Više stotina ljudi okupilo se danas u Tirani na demonstracijama protiv inicijative Otvoreni Balkan i dolaska predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Albaniju.

Posle protestne šetnje, demonstranti su se okupili ispred sedišta vlade Albanije. Bandere na kojima se nalaze kamere, vlasti su namazale mašću kako demonstranti ne bi mogli da se popnu do njih, navode albanski mediji.

Na protest ih je pozvao bivši premijer Albanije Salji Beriša, nekadašnji predsednik Demokratske stranke, sada najjače opozicione partije. Beriša, koji Vučića naziva “Slobodan Milošević Junior” i “Miloševićev Gebels”, zbog činjenice da je u vreme rata na Kosovu bio ministar informisanja, oštar je protivnik inicijative Otvoreni Balkan.

Samit u okviru inicijative Otvoreni Balkan počinje večaras u Elbasanu, neformalnim sastankom na zajedničkoj večeri koju za Vučića i premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva priređuje albanski premijer Edi Rama. Formalni deo samita biće održan sutra u Tirani, kada je predvidjeno potpisivanje šest sporazuma.