среда, мај 29, 2024

Island: Vulkanska erupcija se smiruje

Slične objave

Podeli

REJKJAVIK , 15. januara 2024. (Beta-AFP) – Vulkanska aktivnost na jugozapadu Islanda se izgleda smirila, javila je danas islandska civilna zaštita, dan posle erupcije koja je pogodila mali lučki grad Grindavik, gde je požar zahvatio tri kuće.

“Noć je prošla bez incidenta”, rekla je portparolka islandske Civilne zaštite i dodala da su išli da vide mesto eprucije i da su mogli da konstatuju da je isticanje lave smanjeno. Isticanje magme iz drugog, manjeg procepa se izgleda zaustavilo, dodala je ona za islandsku javnu televiziju.

Erupcija se dogodila juče ujutro blizu ribarske luke Grindavik, na jugozapadu zemlje. Dva rascepa su se otvorila na površini tla, od kojih jedan blizu stambenih zgrada, prema Islandskoj meteorološkoj kancelariji (IMO). Tokovi lave stigli su do tog grada koji je već u lošem stanju zbog procepa na putu i napuklih javnih zgrada, a lava je zapalila tri prazne kuće.

Nekoliko desetina meštana, koji su se vratili krajem decembra u Grindavik, prethodne noći su ponovo hitno evakuisani. Grad koji ima oko 4.000 stanovnika evakuisan je prvi put 11. novembra iz predostrožnosti posle stotina potresa izazvanih kretanjem magme pod zemljom, što je prvi predznak za vulkansku erupciju. Oni su zatim mogli na kratko da se vrate kućama, posle erupcije 18. decembra i 23. decembra, ali samo je nekoliko desetina meštana odlučilo da se vrati u grad.

Smatra se da na Islandu, zemlji sa najviše vulkana u Evropi, postoje 33 aktivna vulkanska sistema.