понедељак, април 22, 2024

Davos: U 2024-oj očekuje se slabljenje ekonomije

Slične objave

Podeli

DAVOS, 15. januara 2024. (Beta) – Dok svetska ekonomija nastavlja da se bori sa preprekama u vidu teških finansijskih uslova, geopolitičkih neslaganja i brzog napredovanja generativne veštačke inteligencije, globalni ekonomski izgledi, prema mišljenju vodećih ekonomista, ostaju prigušeni i neizvesni.

Izveštaj o ekonomskim perspektivama u svetu iz ugla glavnih ekonomista predstavljen je danas u Davosu. Zasnovan je na najnovijim istraživanjima, kao i anketama sa glavnim ekonomistima iz javnog i privatnog sektora u organizaciji Centra za novu ekonomiju i društvo Svetskog ekonomskog foruma (WEF).

Više od polovine vodećih ekonomista (56 odsto) očekuje da globalna ekonomija oslabi ove godine a ostali predviđaju da će stanje biti nepromenjeno ili da će ekonomija ojačati.

Direktorka WEF Sadia Zahidi rekla je da novi izveštaj naglašava nesigurnost sadašnjeg ekonomskog okruženja i da će otpornost svetske ekonomije i u godini pred nama biti na testu.

“Iako globalna inflacija popušta, rast se zaustavlja, finansijski uslovi ostaju teški, globalne tenzije se produbljuju a nejednakosti rastu i to naglašava hitnu potrebu globalne saradnje na zamahu za održivi, inkluzivni ekonomski rast”, rekla je Zahidi.

Istraživanje je pokazalo da izgledi za ekonomije Južne i Istočne Azije i Pacifika ostaju pozitivni i velika većina ekonomista u tom regionu u 2024. očekuje barem umereni rast.

Izuzetak je Kina, gde je procenat onih koji očekuju umereni rast nešto manji, a zbog slabe potrošnje, manje industrijske proizvodnje i bojazni oko tržišta nekretnina.

Ekonomske perspektive Evrope znatno su oslabile od septembra i sada slab ili veoma slab rast očekuje 77 odsto ekonomista ili gotovo dvostruko više nego jesenas.

Ekonomisti su manji optimisti i oko izgleda za SAD, Bliski istok i Severnu Afriku, gde šest od deset ispitanika očekuje umeren ili veći rast prema osam od deset u septembru.

Bolja očekivanja su za ekonomije Latinske Amerike i Kariba, podsaharske Afrike i Centralne Azije, mada uglavnom za umeren ekonomski rast, pokazao je izveštaj WEF.

Istovremeno sedam od deset vodećih ekonomista očekuje ubrzavanje tempa geoekonomske fragmentacije u 2024.

Većina kaže da će geopolitika podstaći nestabilnost u globalnoj ekonomiji i na berzama, povećati lokalizaciju, ojačati geoekonomske blokove i proširiti jaz između Severa i Juga u naredne tri godine.

Kada je reč o veštačkoj inteligenciji, glavni ekonomisti smatraju da će ona osetno više koristiti ekonomijama sa visokim prihodima.