недеља, мај 19, 2024

Đoković (i) pomiritelj zavađenih komšija

Slične objave

Podeli

Od specijalnog izvještača Portal Foruma iz Melbournea

MELBURN, 15. januara/siječnja 2024. – U tridesetak godina koliko ovaj izvještač živi u Australiji, posebno devedesetih godina prošlog vijeka, sportski susreti između srpskih i hrvatskih klubova i pojedinaca, uvijek su bili visokorizični, a policija je u mnogo većem broju nego na drugim utakmicama, pazila na ponašanje publike, a incidenti nisu bili rijetkost.

Kako su  odnosi dva najveća balkanska naroda često bili kao odnosi  među najljućim neprijateljima, posebno u ratnim i poratnim godinama, to je i te kako imalo utjecaja na brojnu emigraciju.

Zato će 14. Januar 2024. godine biti zapamćen kao istorijski dan kada su pripadnici jednog od ta dva naroda, srpskog, s ovacijama i pljeskom ispratili mladog Hrvata, Dina Prižmića, koji je u prvom kolu Australian Opena, pružio nezapamćen otpor najboljem igraču koji je ikada nosio reket, Srbinu Novaku Đokoviću. Tako nešto da Srbi podržavaju Hrvate ili obrnuto od 1991. godine do sinoć u Australiji bilo je nezamislivo.

Dino Prižmić (Foto: sportske.jutarnji.hr)

Pred punim teniskim gledalištem u kojoj su uglavnom bili navijači Đokovića, koji su ga podržavali bodrenjem i srpskim zastavama, odmah po završetku susreta Novak je prvo od Dina tražio da ustane a od svojih navijača zatražio je da se zahvale Dinu na fenomenalnoj partiji i da ga u svlačionicu isprate ovacijama. Stidljivi 18 godišnjak iz Splita, ne vjerujući u ono što Novak od njega traži, dugo je, pomalo zbunjen mahao i zahvaljivao navijačima Novaka Đokovića.

Na um mi pade misao velikog Nikole Pilića, koji je rekao da je Đoković osoba kakva se rađa jedanput u sto godina, misleći i na to kakav je Novak kao čovjek. Zašto devedesetih Hrvati ili Srbi nisu imali jednog kao Novak, Ili zašto se nije rodio ranije, ostaće tajna zauvijek.

A što se tenisa tiče, sutra će najbolji svjetski igrač odmjeriti snage s Aleksejem Popyrinom, sve boljim Australijancem.

Danas je Momir Kecmanović osigurao prolaz u drugo kolo pobijedivši Japanca Yatahu Watanuka 4:6, 7:5, 6:3, 6:4.

V. Vukoje