субота, јул 13, 2024

Prelević: Kolateralnu dobit od Oliverovog ubistva ima i Aleksandar Vučić

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 15. januara 2024. (Beta) – Advokat Božo Prelević izjavio je danas da je nakon ubistva Olivera Ivanovića monopol nad političkom vlašću na severu Kosova ostao Srpskoj listi, a da je kolateralnu dobit iz toga izvukao i Aleksandar Vučić.

Prelević je agenciji Beta kazao da ne zna ko je ubio Ivanovića, ali da su u ubistvu učestvovali oni koji u Srbiji kontrolišu medije i koji mogu da uskrate svaku vrstu istrage.
“Šest godina nakon ubistva Olivera Ivanovića pokazuje se groteskna tvrdnja da će oni da utvrde ko je izvršio ubistvo. Njihova priča da se ubica skriva u Nemačkoj, što su ubrzo i sami demantovali, govori da vlast u Beogradu zna ko je ubio Olivera, ali da bi za njih bilo veoma skupo da se demaskira izvršilac”, rekao je Prelević.

Prema njegovim rečima, Ivanović je bo jedini političar koji se zalagao za multietničko i multikulturalno građansko društvo na Kosovu. “Oliver Ivanović nije odgovarao ni srpskim, ni albanskim vlastima. Sa srpske strane je bio medijski satanizovan, a sa albanske je bio procesuiran u sumnjivom krivičnom postupku. Ni jedna ni druga opcija, koje su bile protiv njega, nemaju nameru da na Kosovu naprave multietničko i multikulturalno građansko društvo”, ocenio je on.

Prelević je podsetio da je Ivanović više puta ukazivao na pretnje koje je dobijao od pojedinih funkcionera Srpske liste. “Nakon tragičnih događaja u Banjskoj, mi vidimo kakvu zaštitu ima Milan Radoičić u Srbiji. Istraga koja se navodno vodi u Beogradu nije odmakla od početka, kao ni sudski proces koji se vodi u Prištini. Sve to govori o sinergiji između Beograda i Prištine još od 2013. godine u njihovom zajedničkom cilju, a to je da Kosovo dobije nezavisnost”, naglasio je Prelević.

Oliver Ivanović ubijen je s leđa 16. januara 2018. godine u Kosovskoj Mitrovici, ispred sedišta svoje stranke sa šest hitaca. Nalogodavci i ubice ni danas nisu poznati, a istrage povodom ubistva vođene su i u Beogradu i Prištini. U sudskom postupku koji se vodi u Osnovnom sudu u Prištini, za pomaganje u ubistvu optuženo je sedam osoba: Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Rade Basara, Žarko Jovanović, Dragiša Marković, Silvana Arsović i M.M.

Kao vođe kriminalne grupe osumnjičeni su Milan Radoičić, Zvonko Veselinović i Željko Bojić, ali se protiv njih ne vodi postupak, jer nisu dostupni pravosudnim organima Kosova.