понедељак, јул 22, 2024

Preminuo legendarni košarkaš Jugoplastike Goran Sobin

Slične objave

Podeli

SPLIT, 20. decembra 2021. – Danas je iznenada u 59. godini preminuo legendarni košarkaš slitskih žutih Goran Sobin.

Njegova smrt tužno je odjeknula na svim jugoslovenskim prostorima. Sobin bio je važan član Jugoplastike koja je u sezoni 1988/89. postala prvak Evrope, a na košarkaškom krovu starog kontinenta sa timo je i naredne 1990. godine.

Splitska legenda osim za Jugoplastiku, nastupala je za Aris, Cibonu, Zagreb, Alkaru i Taugres.

Ljubutelji košarke pamte ga kao odličnog centra i nezamenjivog člana kultne generacije koju su činili Toni Kukoč, Dino Rađa, Duško Ivanović, Velimir Perasović, Zoran Sretenović, Žan Tabak, Luka Pavićević, Teo Čizmić, Ivica Burić, Paško Tomić i Petar Vučica.

“Bio mi je kao stariji brat”, rekao je nakon što je saznao za tužnu vest Dino Rađa. “Bio je dio momčad koja je obilježila povijest košarke na svjetskom nivou. To je bio lik koji se nije bojao baš nikoga. Nije zazirao ni od najjačih protivničkih centara, ni od Mageeja, ni od Norrisa. Uvijek je čuvao najteže centre, uvijek je podmetao svoja leđa. Znao je zabiti četiri koša i biti najbolji igrač na terenu. A bježao je od medija, zvjezdanog statusa. Njemu je bilo bitno otići na ribe, familija, a sve drugo ga nije interesiralo. Živio je baš onako kako je htio. Guštao je. Nažalost, prekratko – rekao je Rađa.

Nisu se našli samo na terenu, nego i izvan njega, i nakon karijera. “Sobin je bio čovjek i po!”, kazao je Rađa.

D. B.