BRATUNAC, 10. jula 2021. – Na groblju u Bratuncu danas je služen parastos za 3.267 Srba iz srednjeg Podrinja koje su ubile muslimanske snage tokom proteklog rata, među kojima su i oni ubijeni na Petrovdan pre 29 godina u bratunačkim i srebreničkim selima, javlja RTRS.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je u Bratuncu da je stradanje srpskog naroda u Podrinju u minulom ratu ostalo nekažnjeno, dok se Srbima sudi i za komandnu odgovornost. On je naveo da je za oko 3.500 srpskih žrtava presuđena jedna sramotna i ponižavajuća presuda.

Višković je ocenio da se nastoji da se sve podredi 11. julu 1995. godine i stradanju Bošnjaka. Mitropolit dabrobosanski Hrizostom, koji je služio parastor, poručio je da će srpski narod svedočiti istinu da su Srbi stradali u Podrinju i da je uloga crkve da sačuva uspomenu na žrtve ovih zločina.

Nakon parastosa delegacije će položiti cveće i odati počast žrtvama kod Spomen-krsta na groblju u Bratuncu podignutog u čast svih poginulih srpskih civila i boraca iz regije Birač.

Obeležavanje 29 godina od stradanja Srba iz srednjeg Podrinja organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova, navodi RTRS.