четвртак, јул 25, 2024

Trivić: Uvođenjem sankcija Rusiji Dodik zabio nož u leđa zvaničnom Beogradu

Slične objave

Podeli

BANJALUKA, 14. februara 2024. (Beta) – Predsednica Narodnog fronta (NF) Jelena Trivić izjavila je da je Bosna i Hercegovina usaglasila svoju spoljnu politiku sa Evropskom unijom (EU) i uvela sankcije Rusiji, iako se predsednik Republike Srpske Milorad Dodik tome, navodno, protivi.

“Svi Dodikovi postupci, u kojima demantuje sam sebe, što je poodavno kontinuitet njegove nenarodne politike, imaju za cilj da stvore maglu od koje narod ne bi video da je BiH uvela sankcije Rusiji, iako se tome Dodik navodno protivi”, navela je Trivić, saopšteno je danas iz NF.

Trivić je ocenila da je Dodik uvođenjem sankcija Rusiji “ostavio Srbiju usamljenu, jer jedina nije uvela sankcije”, što se, kako je istakla, može smatrati novim Dodikovim zabijanjem noža u leđa zvaničnom Beogradu.

“Dodik tako i dalje čini sve da ostavi utisak kako može da sedi na pet stolica odjednom, iako je svakom ko hoće to da vidi, potpuno jasno da je sam sebi izmakao sve stolice na kojima je sedeo”, navela je ona.

Trivić je još rekla da nije uopšte iznenađena Dodikovom izjavom da za njega EU više “nije atraktivna priča kao što je to bila pre nekog vremena”, dodavši da je još manje iznenađena njegovim odustajanjem od promena sastava Ustavnog suda BiH, tako što bi umesto stranih sudija bile imenovane domaće sudije.

Podsetila je da je do pre nekoliko sedmica za Dodika to bio “uslov svih uslova” za bilo kakve razgovore o donošenju zakona koji vode BiH u EU.

“Dodik uopšte ne zna značenje reči doslednost, ali itekako zna da deluje isključivo u ličnom interesu kada mu je to potrebno, a nikada u narodnom, jer ga narodni interes ne zanima”, naglasila je predsednica NF.

Prema njenim rečima, “jedino čemu je Dodik dosledan jeste neistina, delovanje protiv interesa sopstvenog naroda, nepodnošljiva lakoća pretvaranja narodnih dobara u svoja lična, na načine koji najmanje veze imaju sa zakonskim propisima”.

“Stvarni cilj kojem Dodik teži je da ne dođe do tehničkih izmena Izbornog zakona da bi mogao na ovogodišnjim lokalnim izborima, kao i u prethodnim izbornim ciklusima, da poništava na najbrutalniji način volju birača koji su mu odavno okrenuli leđa”, zaključila je Trivić.