петак, јул 12, 2024

Lideri brojnih zemalja čestitali Dan državnosti Srbije

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 14. februara 2024. (Beta) – Predsednici brojnih zemalja uputili su srpskom narodu i predsedniku države Aleksandru Vučiću čestitke povodom Dana državnosti Srbije.

Čestitku su mu uputili predsednik SAD Džozef Bajden, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, Francuske Emanuel Makron, te Italije Serđo Matarela.

“Veoma mi je drago što su odnosi između naših zemalja dostigli istorijski vrhunac i kako kažete, svoje ‘zlatno doba’. Verujem da će prijateljski odnosi koji su zasnovani na obostranom poverenju i poštovanju doprineti i našoj bilateralnoj saradnji i stabilnosti Balkana”, napisao je Erdogan i dodao da će u narednom periodu posetiti Beograd.

Makrona je podvukao značaj koji pridaje odnosima između Srbije i Francuske, saopšteno je iz Predsedništva Srbije.

“Naša saradnja se oslanja na vekovno prijateljsvo i uključuje veliki broj oblasti. Izražavam želju da Francuska i Srbija nastave da jačaju svoje odnose, posebno kroz ekonomske projekte, uključujući i u perspektivi, specijalizovanu izložbu Ekspo, čiji će Beograd biti domaćin 2027. Podrška evropskim integracijama Srbije ostaje prioritet našeg partnerstva”, napisao je on i dodao da će Pariz nastaviti da podržava i dijalog Beograda i Prištine.

Čestitke su stigle i od predsednika Hrvatske Zorana Milanovića, predsednice Slovenije Nataša Pirc Musar.

“U ime građana Republike Hrvatske i u svoje lično ime, upućujem Vam srdačne čestitke, a svim građanima Vaše zemlje želim boljitak i blagostanje. Saradnja Hrvatske i Srbije, kako dve susedne zemlje, od posebne je važnosti, ne samo za naše zemlje, nego i za stabilnost u regionu jugoistočne Evrope. Nadam se da će u narednom periodu biti uložen napor koji će da omogući poboljšanje naših bilateralnih odnosa”, naveo je Milanović.

Pirc Musar je napisala da Slovenija i Srbija grade korektne i sadržajne odnose, što je dobra polazna tačka za dalju svestranu saradnju u različitim oblastima i za dobrobit državljana.

“Situacija u međunarodnoj zajednici postavlja pred nas mnoge zahtevne izazove, koji su ujedno i prilika za još bližu saradnju na temelju zajedničkih evropskih vrednosti. Posebno neka nas povezuje zajednička posvećenost bezbednosti i stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Želim da tome doprinesu i dalje konstruktivne rasprave u okviru procesa Brdo-Brijoni”, navodi se u čestitki slovenačke predsednice.

Državni praznik čestitali su i predsednik Austrije Aleksandar Van der Belen, predsednik Kipra Nikos Hristodulides, predsednik Poljske Andžej Duda, predsednica Indije Drupadi Murmu, predsednik Egipta Abdel Fatah Al Sisi, predsednik Irana Ebrahim Raisi, belgijski kralj Filip, holandski kralj Vilem-Aleksander, japanski car Naruhito, kralj Saudijske Arabije Selman bin Abdulaziz Al Saud, prestolonaskednik Saudijske Arabije Muhamed bin Selman bin Abdulaziz Al Saud, kao i kralj Kraljevine Bahrein Hamad bin Isa Al Kalifa i kralj Maroka Mohamed VI.

Čestitke su upitili i generalni guverner Australije Dejvid Harli, predsednik Južne Koreje Jun Suk Jol, DSR Šri Lanke Ranil Vikremesinge, predsednik Mongolije Ukna Kurelsuk, predsednik Singapura Tarman Šanmagaratnam, predsednik Gabona u prelaznom periodu Bris Klotar Oligvi Nguema, predsednik Južnoafričke Republike Matamela Siril Ramapoza, predsednik Jermenije Armen Sarkisjan, predsednik Kirgistana Sadir Žaparov i predsednik Turkmenistana Serdar Berdimuhamedov.