уторак, март 5, 2024

Tomas Vajc: Srbija kasni za evropskim standardima 30, 40 godina

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 2. septembra 2021. (Beta) – Kopredsednik Evropske zelene partije i poslanik u Evropskom parlamentu Tomas Vajc je danas ocenio da se u Srbiji, po pitanju ekologije, “za evropskim standardima kasni 30, 40  godine”.

Vajc, koji je nedavno u Srbiji proveo tri dana, komentarišući tu posetu za televiziju N1, ocenio je da je “zagađenje ogroman problem”, te dodao da je video i otpadne vode koje odlaze u reke. “Mislim da je to nešto u čemu se kasni za evropskim standardima 30, 40 godina. Video sam i nelegalne deponije”, rekao je on.

Naglasio je da je “to nešto što mora hitno da se rešava” i da, kako je ukazao, “mora da ima podršku i Evropskog parlamenta”. Dodao je da u Srbiji postoje zakoni koji u praksi nisu implementirani i da su vladavina prava i funkcionalne institucije preduslov pre nego što se krene na rešavanje ekoloških problema.

Govoreći o bari Reva u blizini Beograda, Vajc je ocenio nezakonitu deponiju kao skandal i naveo da je, srećom, tamo zaustavljeno odlaganje otpada. Kada je reč o projektu Rio Tinta, Vajc je rekao da je dobio dosta pritužbi građana. “Oni se žale da postoji nedostatak transparentnosti u pogledu ovog projekta, da nema objašnjenja za građane”, rekao je on.

Prema njegovim rečima, sve što brine građane “mora da bude objašnjeno i regulisano”.
“Moramo da se postaramo da projekat bude u skladu sa evropskim standardima i da sve ono što brine građane bude objašnjeno i regulisano”, rekao je Vajc.

On je rekao da je, osim Beograda, posetio i jug Srbije. “Utisak koji nosim jeste da mnogo više građana ustaje da se bori za svoja prava, transparentnost procesa i funkcionalne institucije”, rekao je on.