среда, фебруар 21, 2024

Dodik: Korać mrzi Srbe

Slične objave

Podeli

BANJA LUKA, 2. septembra 2021. – Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik ocenio je da je nekadašnji političar Žarko Korać, koji je kritikovao rad Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992-1995. godine, pritisnut godinama mrzilačkom strašću prema Republici Srpskoj.
Dodik je u reagovanju na tekst “Propagandni pamflet Vlade RS”, koji je objavljen u listu Danas, naveo da je ovaj naslov neprimeren jer se u tekstu govori o vrlo ozbiljnoj temi koja je kod Koraća, u ovom slučaju, blokirala spsobnost objektivnog prosuđivanja, te vlada mrzilačka strast i zaslepljenost prema Srbima, koja često od čoveka čine prava čuda.
Korać svojim kritikama na račun Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992-1995. godine, koju je u potrazi za istinom formirala Vlada Republike Srpske, pokušava da presuđuje po pitanju percepcije realnosti osporavajući pri tome tu međunarodnu komisiju, a pre svega glavni autoritet te komisije uglednog eskperta Gideona Grajfa – navodi Dodik.
On ukazuje da celi svet priznaje Grajfa, koji ima kredibilitet međunarodnog eskperta, za razliku od marginalca u javnosti Srbije Žarka Koraća, koji taj kredibilitet nema, a koji eto Grajfa ne priznaje.
Kritika prema Grajfu i članovima komisije Vlade Republike Srpske o Srebrenici, za koje Korać kaže “nadam se da su pisci bar bili dobro plaćeni za svoj posao”, predstavlja klasičan primer autoprojekcije gospodina Koraća, koji je za sve što je radio, i po preporuci naručilaca davao izjave, uglavnom antisrpske, plaćan od strane stranih nalogodavaca i nevladinih organizacija, te misli da se to tako inače radi – naveo je Dodik.
Srpski član Predsedništva BiH je poručio Koraću da se sa takvom ozbiljnom stvari, kao što je u pitanju izveštaj komisije koju je formirala Vlade Republike Srpske, tako se nije radilo.
Reč je o mnogo ozbiljnoj stvari za koju nema kalkulacija već činjenice i argumenti. Posebno kada se zna da ljudski životi nisu nešto oko čega se treba licitirati. Kad nema argumenata da napadne Grajfa, marginalac Korać onda ga kleveće kako ne zna naš jezik!?! – navodi Dodik.
On podseća Koraća da ni sudije Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju nisu znale naš jezik pa su donosile presude izricajući kazne optuženim Srbima za Srebrenicu, i za druge.
Začuđujuće je da se Korać pita šta su motivi i smisao rada pomenute komisije nakon što ju je već doveo u pitanje, a njen izveštaj nazvao “propagandnim pamfletom” Vlade Republike Srpske – naveo je Dodik. Kad ne zna šta su motivi i smisao, a to je potraga za istinom, kaže Dodik, kako se Korać osmelio da onda na taj način tako olako i potcenjivački kvalifikuje rad komisije.
To izgleda samo zna Korać jer nekričnost prema sebi koja mu se negde zagubila kod njega se pretvorila u kritičnost, u ovom slučaju, prema pomenutoj komisiji – naveo je Dodik.
On ukazuje da Koraću smeta i to za šta se navode imena svih osuđenih pred Haškim tribunalom i u kakvoj je to vezi sa istraživanjem.
To, gospodine Korać, da bi se videlo da je veliki broj Srba osuđen, dok to nije slučaj sa Bošnjacima i recimo njihovim komandantom Naserom Orićem, koji je predvodio eskadrone smrti u Podrinju i počinio i sam mnoge zločine nad Srbima – ističe srpski član Predsedništva BiH.
Dodik navodi da Korać nikada nije pomenuo Nasera Orića za zločine koji je danas slobodan čovek koji nije odgovarao ni za jedan zločin. Očigledno su se kod kod Koraća nagomilale zablude i da kao glupost ni mržnja prema Republici Srpskoj i Srbima nema granica. To se uveliko može označiti patološkom pojavom Žarka Koraća – naveo je Dodik.
Korać: Vučić naterao Dodika da se sretne sa Erdoganom
Za srbijanskog psihologa i političara Žarka Koraća su Dodikove odluke da neće učestvovati u događajima, “gde se BiH sa tročlanim Predsedništvom pojavljuje kao jedna celovita i suverena zemlja”, njegov protest na zakon o negiranju genocida.
“Po mom mišljenju, dobar odgovor svega što on radi imate u njegovom ponašanju tokom posete turskog apredsednika Erdogana. Došao je, mislim, samo zbog pritiska i nagovora predsednika Aleksandra Vučića, s kojim je blizak”.
Vučić ima dobre odnose sa Turskom i dosta dobru privrednu saradnju. Gotovo je sigurno da je on napravio pritisak da Dodik dođe i bude prisutan. Izjava Dodika da bi voleo da probleme BiH rešavaju praktično Hrvatska, Srbija i Turska, što je potpuno nerealno, ima jednu vrlo interesantnu implikaciju, a to je da izbegne Zapad. On, ustvari, hoće da rešavanje problema funkcionalnosti BiH izvuče iz ruku Zapada, da prepusti u ruke ove tri zemlje, što se naravno neće dogoditi, jer Dejtonski sporazum je jasan i on je, suštinski, rezultat pritiska Zapada i zapravo izgubljenog rata Srbije, rekao je Korać za sarajevsko Oslobođenje.