уторак, март 5, 2024

Tepić: “Nosač kofera” prebrzo napredovao

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 29. septembra 2021. (Beta) – Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić upitala je danas da li je direktor Vojno-bezbednosne agencije (VBA) Đuro Jovanić prikrivao osobe iz krimogene sredine koje su navodno u kontaktu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vućićem, da li zataškavao aferu prisluškivanja predsednika i švercovao oružje Vojske Srbije.

“Jovanić je uspon sticao paraleleno s uponom Vučića. Bio mu je lični pratilac zadužen za bezbednost od 2012. godine, nakon toga načelnik za bezbednost u Ministarstvu odbrane a dogurao je do direktora VBA”, izjavila je Tepić na konferenciji za novinare u centrali SSP.

Navela je da Jovanića zovu “nosač kofera” zbog čestih putovanja u Ujedinjene Arapske Emirate, a da je zbog veza s Vučićem tri puta unapređen mimo propisa.

Tepić je upitala Vučića zašto ćuti o, kako je navela, prodaji oružja “Arapima” iz ratnih rezervi, koje je 2017. i 2018. godine skidano sa stokova Vojske Srbije (VS) i preprodaji ručnih bombi M 75 VS za šest puta skuplje.

“Ko laže, VBA ili Vučić? Da li je Jovanić to radio na svoju ruku, istovremeno slušajući kako se optužuju istraživački novinari, uzbunjivač iz ‘Krušika’ Aleksandar Obradović i opozicija da su oni ti koji upropaštavaju namensku industriju i pokušavaju da naštete Srbiji”, rekla je ona.

Tepić je pitala i zašto je Jovanić, kako tvrdi, krio da je Vučić “upao” na mere prisluškivanja kontroverznih biznismena i političara sa Kosova, Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića.

“Onda je Vučić tvrdio da njega prisluškuju i da postoji zavera protiv njega. On je to usmerio na (ministra obrane) Nebojšu Stefanovića i (bivšu državnu sekretarku MUP) Dijanu Hrkalović. A istina je da je VBA imala sve informacije o tome da se radi o legalnom prisluškivanju krimogenih ljudi sa kojima je Vučić bio u komunikaciji”, naglasila je ona.

Tepić je upitala da li je pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović tražio od valjevskog “Krušika” da mu daju tehnologiju za proizvodnju raketa kako bi je, kako je navela, “prodao Hrvatima” i u kakvim je on vezama sa firmom Areks iz Slovenije koja proizvodi pištolje i puške po tehnologiji ‘Zastave’.