уторак, март 5, 2024

Šmit u Banjaluci: Separatistička politika ugrožava ekonomsku stabilnost BiH

Slične objave

Podeli

BANJALUKA, 10. novembra 2021. (Beta) – Visoki predstavnik Kristijan Šmit danas će boraviti u radnoj poseti Banjaluci, gde će posetiti sedište Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO).

Šmitova poseta sedištu UIO dolazi u vreme kada vladajuća koalicija u Republici Srpskoj najavljuje donošenje odluka u Narodnoj skupštini, kojima će se povući saglasnost na postojanje državne UIO i uspostavljanje entitetske uprave za indirektne poreze.

Najave o povlačenju saglasnosti RS na postojanje UIO BIH naišle su na zabrinutost i negodovanje u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) i Svetskoj banci.

“Separatistička politika koju provode ili najavljuju vlasti Republike Srpske već sada je ugrozila ekonomsku i finansijsku stabilnost BiH, a ne zaustave li se ti trendovi, posledice bi mogle biti krajnje ozbiljne i po državu i po entitete”, upozorili su nedavno iz MMF-a.

UIO BiH je uspostavljena početkom 2004. godine spajanjem bivših Carinskih uprava entiteta i distrikta Brčko, uz istovremeno osnivanje posebnog Sektora za provodjenje jedinstvenog državnog sistema poreza na dodatnu vrednost.