среда, фебруар 28, 2024

Jeremić: Spreman sam da se sklonim

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 11. novembra 2021. (Beta) – Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da je spreman da se skloni i ne bude kandidat ni na jednoj izbornoj listi ako će to pomoći da se uspostavi široko jedinstvo opozicije.

“Ako moje prisustvo na izbornoj listi čini stvar za jedan gram težom, bez dileme sam spreman da ne budem kandidat nigde. Mislim da je predlog Skupštine slobodne Srbije razuman i vredan pažnje, i da bi njihov dokument mogao biti početak ozbiljnog okupljanja opozicije, bez obzira što u njemu ima i stvari o kojima bi se moglo dodatno razgovarati”, rekao je Jeremić televiziji Nova S.

On je naveo da predlog Skupštine slobodne Srbije na konsolidovan i smislen način nudi okvir za širu saradnju opozicije, i dodao da izuzetno ceni tu organizaciju koju čine ozbiljni i dobronamerni ljudi, spremni da se aktivno bore protiv zla.

“Kada javno počnemo da govorimo o kvotama i foteljama, građani s pravom dobiju alergijsku reakciju. Prvo treba da nedvosmisleno odlučimo da nastupamo zajedno, a kvote i imena kandidata su poslednja stvar o kojoj bi trebalo brinuti”, rekao je Jeremić.

On je istakao da je jedinstvo opozicije “nasušna potreba”. “Narodna stranka poziva na jedinstven nastup opozicije, a vrata bi trebalo da budu otvorena za sve, ne samo za političke stranke, već i za intelektualce i druge javne ličnosti”, rekao je Jeremić.

Upitan o pismu sedmorice američkih kongresmena koji su upozorili na korupciju i nedostatak medijskih sloboda u Srbiji, Jeremić je rekao da to “nije lobističko pismo”, već deluje da je poslato u dogovoru sa administracijom SAD.

“Pismo je upozorenje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću sa jasnom naznakom ko bi mogao biti stavljen na listu sankcija ukoliko on to upozorenje ne bude shvatio ozbiljno. Pominju se eksplicitno televizija Pink i nabavka respiratora. Drugim rečima, na listu bi mogao da dođe vlasnik Pinka Željko Mitrović i ljudi koji su nabavljali respiratore, a Vučić dobro zna ko su ti ljudi”, rekao je Jeremić, bivši ministar spoljnih poslova Srbije.