петак, јул 12, 2024

Si Điping: Političko poverenje Pekinga i Beograda “jako kao stena”

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 8. maja 2024. (Beta) – Kineski predsednik Si Đinping je danas tokom zvanične posete Beogradu izjavio da će se Kina i Srbija “zajedno suprotstaviti hegemonizmu i politici moći” i zajednički se zalagti za fer pristup i pravdu i zajednički raditi na izgradnji “globalne zajednice sa zajedničkom budućnošću”.

Političko poverenje Pekinga i Beograda je “jako kao stena” – kazao je Si je u izjavi medijima pošto je s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem potpisao Zajedničku izjavu dve države o “produbljavanju i podizanju sveuobuhvatnog strateškog partnerstva i izgradnji zajednice Srbije i Kine sa zajedničkom budućnošću u novoj eri”.

“Kina podržava Srbiju u tome da se pridržava svoje nezavisnosti i da sledi sopstveni razvojni put, i podržava je u naporima da očuva svoj suverenitet i teritorijalni integritet po pitanju Kosova” – kazao je predsednik Kine.

Istakao je da je Srbija, kada ju je posetio pre osam godina, postala prvi evropski strateški partner Kine, a da tokom njegove današnje posete postaje “prva zemlja koja učestvuje u izgradnji  zajednice sa zajedničkom budućnošću”.

“Ukupno šest praktičnih koraka je potrebno u izgradnji zajednice sa zajedničkom budućnošću: sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Kine koji uskoro stupa na snagu, zatim to što Kina podržava srpski EXPO 27 i šalje delegaciju”, naveo je prva dva kineski predsednik.

Treći korak je uvoz više prozivoda iz Srbije što je već dogovoreno za suve šljive i borovnice, četvrti podrška 50 mladih naučnika da tri godine učestvuju u istraživanjima u Pekingu uz poziv da 300 mladih iz Srbije tri godine studira u Kini.

“Kao poslednji korak Kina pozdravlja otvaranje direktnog leta Beograd-Šangaj i poziva na još takvih inicijativa” -kazao je Si.

Predstavnici Srbije i Kine su posle sastanka državnih delegacija u Palati Srbija popisali 28 dokumenata, memoranduma o saradnji i razumevanju za oblasti infrastrukture, kulture, trgovine, nauke, tehnologije, informisanja.

Predsednik Kine danas iz posete Srbiji, gde je doputovao sinoć, ide u Mađarsku, na poslednju stanicu svoje petodnevne turneje po Evropi koju je počeo posetom Francuskoj.