субота, јул 13, 2024

Golem raketni napad na Ukrajinu

Slične objave

Podeli

Index Vijesti

RUSIJA je rano jutros žestoko napala Ukrajinu projektilima i dronovima.

“Na dan sjećanja i pobjede nad nacizmom u Drugom svjetskom ratu nacist Putin pokrenuo je golem raketni napad na Ukrajinu. Ispaljeno je više od 50 projektila i više od 20 dronova tipa Shahed na infrastrukturu u Lavovu, Vinici, Kijevu, Poltavi, Kirovogradu, Zaporižju i Ivano-Frankivsku”, objavio je na X-u ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

“Sve hitne službe izašle su na teren i već rade na ublažavanju posljedica ruskog terora. Cijeli svijet mora razumjeti tko je tko. Svijet ne smije dati šansu novom nacizmu”, objavio je Zelenski.

Napadi na energetsku infrastrukturu

Jutrošnji ruski zračni udari bili su prvenstveno usmjereni na energetsku infrastrukturu diljem zemlje, rekli su ukrajinski vojni i energetski dužnosnici. “Još jedan masovni napad na našu energetsku industriju!” objavio je ukrajinski ministar energetike Herman Halušenko na svom Telegram kanalu.

Na meti su bili objekti za proizvodnju i prijenos električne energije u regijama Poltava, Kirovograd, Zaporižja, Lavov, Ivano-Frankivsk i Vinica, dodao je. Osim regije Zaporižja, sve druge su daleko od crte bojišnice, koja prolazi kroz istok i jugoistok Ukrajine.

Ruski zračni napad izazvao je ozbiljnu štetu na opremi u tri termoelektrane, priopćio je jutros DTEK, najveća ukrajinska privatna elektroenergetska tvrtka. “Oprema je ozbiljno oštećena”, objavio je DTEK u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

U središnjoj regiji Poltava objekt energetske infrastrukture pogođen je u napadu dronom, koji je izazvao požar, napisao je regionalni guverner Poltave Filip Pronin na Telegramu. Prema preliminarnim informacijama, nije bilo ozlijeđenih.

Guverneri regija Vinica i Zaporižja navode da su oštećeni kritični objekti civilne infrastrukture, ne dajući dodatne pojedinosti.

Uništeni projektili nad Kijevom

Svi projektili koji su ciljali Kijev su uništeni, objavio je na Telegramu Serhij Popko, čelnik gradske vojne uprave. Dodao je da u napadu nije bilo veće štete ni ozlijeđenih.

Reutersovi svjedoci u Kijevu izvijestili su da su čuli eksplozije, koje su zvučale kao da sustavi protuzračne obrane gađaju zračne objekte.

Sustavi protuzračne obrane također su bili angažirani u odbijanju ruskog napada iznad regije Lavov, koja graniči s Poljskom, članicom NATO-a, gdje je odjeknulo nekoliko eksplozija, rekli su regionalni dužnosnici.

Rusija, koja je započela totalnu invaziju na Ukrajinu u veljači 2022., pokrenula je niz napada na ukrajinska elektroenergetska postrojenja posljednjih mjeseci. Moskva negira da je ciljala civile, ali kaže da je ukrajinski energetski sustav legitimna vojna meta.