петак, јул 12, 2024

Maja Gojković prva vojvođanska predmijerka

Slične objave

Podeli

NOVI SAD, 8. maja 2024. – Poslanici Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine su danas izglasali novi saziv Pokrajinske vlade koju će, kao prva žena na toj funkciji do sada, predvoditi Maja Gojković.

Za novu Pokrajinsku vladu glasala su 73 poslanika vladajuće većine od ukupno 120 koliko ih ima u Skupštini AP Vojvodine. Gojković je zahvalila poslanicima ocenivši da je poverenje koje je dobila “velika obaveza i velika odgovornost”.

Ona je rekla da će njena vlada “nastaviti da jača fokus” na saobraćajnu i komunalnu infrastrukturu, zaštitu životne sredine, obrazovanje, kulturu, socijalnu zaštitu i unapređenje položaja osetljivih društvenih grupa. “Time će AP Vojvodina nastaviti da bude motor sveukupnog razvoja u sadejstvu s Vladom Srbije i svim drugim nivoima vlasti u našoj zemlji” – dodala je ona.

Pokrajinska vlada ima 14 članova kao i prethodna, među kojima je gotovo polovina iz prethodnog saziva kada je na njenom čelu bio Igor Mirović.

Pokrajinska vlada ima troje potpredsednika: Sandru Božić, Vladimira Galića i Milana Popova, s tim što Božić nema dodatni resor.

Vladimir Galić je ostao pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, a Milan Popov će biti novi pokrajinski sekretar za zdravstvo.

Robert Otot je na čelu pokrajinskog Sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine -nacionalne zajednice.

Među novim licima su Aleksandra Ćirić Bošković koja će biti zadužena za resor kulture, javnog informisanja i odnosa sa verskim zajednicama, i Bojan Vranjković, čiji resor su energerika, građevinarstvo i saobraćaj.

Predrag Vuletić biće novi pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnoravnost polova, Smiljka Jovanović vodiće resor finansija, a Branko Markovski visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost.

Aleksandar Softić ostaje pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, a Dane Basta pokrajinski sekretar za sport i omladinu. Nemanja Erceg ostaje zadužen za urbanizam i zaštitu životne sredine, a Nenad Ivanišević za priredu i turizam.

Poslanik liste “Aleksandar Vučić – Vojvodina ne sme da stane” Nemanja Zavišić je tokom rasprave o kandidatima za novu Pokrajinsku vladu rekao da su “građani severne srpske pokrajine” na izborima ukazali poverenje toj listi zbog čega je osvojila apsolutnu većinu u tom domu.

“Naš današnji zadatak je da, poštujući upravo volju naroda, izaberemo Pokrajinsku vladu koja će biti vlada kontinuiteta politike Srpske napredne stranke, koju je trasirao i čija je personifikacija predsednik Republike”, istakao je on.

U istom maniru, gotovo bez pominjanja kandidata, protekla je tročasovna rasprava o izboru nove Pokrajinske vlade, u kojoj nije učestvovala opozicija osim s dva kratka govora poslanika poslaničke grupe “Demokratska stranka-Zajedno-Pokret slobodnih građana” Daniela Kovačića i Miroslava Ilića.

Prethodno je za agenciju Beta šef te poslaničke grupe Radivoje Jovović rekao da opozicija nije učestvovala u raspravi zato što nisu unapred dobili neophodne materijal, čak ni spisak imena i biografije kandidata za članove Pokrajinske vlade.

Poslanici su na današnjoj sednici bivšeg pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice Žolta Sakalaša izabrali za zamenika generalnog sekretara Skupštine AP Vojvodine.

Miroslav Ilić (PSG) – Izbor Maje Gojković za predsednicu Vlade Vojvodine je poniženje i sramota

„Imenovanje Maje Gojković za predsednicu Vlade Vojvodine je danas poniženje i sramota za AP Vojvodinu jer je njena politika doprinela tome da danas nacionalnih manjina nema dovoljno i da je od 2002. do danas gotovo 300 hiljada stanovnika manje u Vojvodini. Maja Gojković se kroz svoju političku karijeru zalagala za sve osim za autonomiju Vojvodine, i vraćanje nje u politički život Vojvodine je vraćanje na mesto nedela, zato Pokret slobodnih građana neće glasati za ovakvu vladu i ovakvu premijerku“, rekao je prof. dr Miroslav Ilić predsednik Vojvođanskog odbora Pokreta slobodnih građana govoreći na sednici Skupštine AP Vojvodine o imenovanju Maje Gojković za predsednicu Vlade AP Vojvodine.

Miroslav Ilić (Foto: psg)

„Devedesetih godina kada je počela politička karijera Maje Gojković, ona je bila perjanica šovinizma, ratno hušačke politike, i jedan od četiri lista deteline radikala, kada su klovnovi postajali ubice i na taj način navukli bes celog sveta“, rekao je Ilić podsećajući da je Vlada u kojoj je Maja Gojković bila ministarka bez portfelja, dovela do bombardovanja Srbije 1999. godine.

„Vaše lično delovanje i politike koju ste vodili devedesetih godina rezultat je 140 hiljada mrtvih, četiri miliona raseljenih i duga od 150 milijardi evra koji padaju na teret građana i naše dece“, rekao je Ilić i podsetio da je 2004. Maja Gojković promenila radikalsku košuljicu i pod sloganom „Naša Maja“ prevarila građane Novog Sada da je takva ostala iza nje.

„Maja Gojković je bila na svim najvišim funkcijama ove države, a poznata kao veliki putnik, ostavila je najveće troškove za putovanja, za vreme dok je bila ministarka kulture dogodili su se štrajkovi u svim kulturnim insitucijama, gde su radnici u pozorištu radili za 40 hiljada dinara“, napomenuo je Ilić.

„Novom Sadu je Maja Gojković ostavila dug koji do danas nije vraćen, a kao njegov spomenik stoji nikada završena nova autobuska stanica, zbog čega se nakon intervencije Aleksandra Vučića, vratila u radikalsko gnezdo – SNS.“ zaključio je prof. dr Miroslav Ilić.

Beta/D. B.