четвртак, јул 25, 2024

Crna Gora: Prekinuta sjednica Skupštine

Slične objave

Podeli

Sjednica Skupštine prekinuta je nakon verbalnog sukoba šefa kluba poslanika Pokreta Evropa sad Vasilija Čarapića i poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) Nermina Abdića. Pobjedi je nezvanično rečeno da je njihovo „koškanje“ i verbalni sukob isprva pokušao da spriječi poslanik Demokratske narodne partije (DNP) Milun Zogović, a zatim i obezbjeđenje. Do fizičkog sukoba nije došlo.

Presjedavajuća Zdenka Popović je isprva dala pauzu, a kasnije je odlučeno da se sjednica Skupštine prekine.

Prema našim nezvaničnim saznanjima, sjutra će, uoči premijerskog sata, biti održan kolegijum na kojem će biti utvrđena dalja dinamika rada.

Tokom zasijedanja sjednice poslanik DPS-a Andrija Nikolić je ocijenio da PES obmanjuje javnost o Nacrtu rezolucije o Srebrenici.

– Javne šamare dobijate iz Stejt dipartmenta – i prije ovog današnjeg. Ćutite kada dobijate pljuske uz Beograda, tada se ne javljate. Onda kažete da je DPS sponzosiao gorivom genocid u Srebrenici. Kako vas nije sramota? Čitate li vi šta kažu Majke Srebrenice? – pitao je Nikolić.

Čarapić je rekao da je komunikacija sa svim partnerima kada se donosi rezolucija u UN normalna i da je to standardna praksa.

– Vi ste samo vidjeli naslov iz kojeg citirate da su oni imali uvid u naše amandmane. To je standardna praksa koja se svaku put tako sprovodi, a vi od toga pokušavate da napravite spin i da nas nazovete lažovima, sram vas bilo – poručio je Čarapić.

Na to je reagovao Abdić poručujući Čarapiću da pazi kako se ponaša, a Popović je zatim dala pauzu.

Prethodno je Čarapić kazao da je DPS stao iza svih nepočinstava koja su njihovi funkcioneri radili i da se nijesu nikoga odrekli.

– Vi stojite iza svih nedjela koja je vaša partija uradila ovim građanima. Ta nedjela se odnose i na krađu, i na policijsku represiju nad građanima i nad medijima. Vi nama nemate pravo da prebacujete bilo koju stvar – mi ne lažemo – kazao je Čarapić i dodao da je DPS 30 godina dijelio narod, jer nisu imali program koji bi ponudili građanima.

Nikolić je Čarapiću poručio da obrati pažnju na to kako se obraća poslanicima DPS-a.

– Povešćete ozbiljno računa, da ne bismo razgovarali drugačije – kazao je Nikolić, na šta je reagovala potpredsjednica Skupštine i kazala da tu izjavu neko može da shvati kao prijetnju.

Poslanica DPS-a Aleksandra Vuković Kuč je na početku današnjeg zasijedanja kazala da bi poslanica PES-a Jelena Nedović trebalo da se izvini građanima Crne Gore, SAD i majkama Srebrenice zbog izjave o amandmanima na rezoluciju UN-a o Srebrenici i da u njima posreduje SAD.

– Oni su obrukali međunarodno dostojanstvo Crne Gore. Upravo je objavljen demant od strane SAD i ovo je još jedan diplomatski šamar. Mislim da moraju hitno da se izvinu jer su im majke Srebrenice zahvalile zato što je premijer Spajić kazao da će glasati za Rezoluciju o Srebrenici – rekla je Vuković Kuč.

(Pobjeda)