уторак, фебруар 27, 2024

Server: Dodik priprema policijske snage i vojsku za neku vrstu borbe

Slične objave

Podeli

Profesor na Univerzitetu Johns Hopkins Daniel Server kaže da su dešavanja pri Savetu bezbednosti UN tokom rasprave o Kosovu bila prilično dramatična.

Kaže da ima malo povjerenja i malo poštovanja između dveju strana i da su lažne optužbe ministra vanjskih poslova Srbije Nikole Selakovića bile pretjerane, piše AlJazeera.

Kaže da Kosovo traži izvinjenje od Srbije i neće posustati: “Osmani neprestano insistira na tome da Srbija preuzme odgovornost za štetu koju je učinila za vladavine Miloševića. Čini se da postoji velika razlika u Kurtijevoj vladi – oni sada nisu voljni da budu utišani po pitanju onoga što je Srbija učinila u prošlosti ili da to zanemare. Naprotiv, oni žele da čuju izvinjenje za to, a još ga nisu čuli”, rekao je ugledni američki profesor.

Server kaže da “pretnja daljnje eskalacije na Kosovu gotovo 100 odsto dolazi od Srbije, jer Kosovo zaista nema pravu vojsku, čak i da ima vojsku, nije vojska koja bi mogla da se bori sa vojskom Srbije.”

On smatra da u BiH Milorad Dodik priprema policijske snage i vojsku za neku vrstu borbe. “Dodik očigledno priprema svoje policijske snage i čak, kad je reč o srpskom delu vojske, priprema ih za neku vrstu borbe ukoliko odluči da je došlo vreme da se krene u pravcu nezavisnosti. A bojim se da imamo signal od Rusije da bi oni to podržali”, naglasio je on.

Serwer kaže da postoji ozbiljan rizik za sukob u BiH. “Dodik primećuje mekoću međunarodne zajednice i vrlo dobro se seća da je bilo potrebno tri i po godine krvoprolića pre nego što je međunarodna zajednica intervenisala tokom devedesetih u Bosni i Hercegovini – i to se dogodilo u vreme kada su Amerikanci mogli manje-više učiniti što su željeli, a što više nije slučaj. Mislim da postoji ozbiljan rizik za sukob u Bosni i Hercegovini. Nadam se da to neće biti dug sukob, i da Dodik neće uspjeti u svojim namjerama, ali on se kreće jasno u pravcu pokušaja sticanja nezavisnosti”, dodao je Daniel Sereer za AlJazeeru, profesor iz SAD koji odlično poznaje političke prilike na Balkanu.