понедељак, фебруар 26, 2024

Održan deveti Montenegro prajd

Slične objave

Podeli

U Podgorici je održan deveti Montenegro Prajd pod sloganom “Ljubav ljudi”. 

Povorka je krenula iz Bulevara Svetog Petra Cetinjskog, od spomenika Kralju Nikoli i nastavila ka mostu Blaža Jovanovića odakle su krenuli ka ulici Stanka Dragojevića, te skrenuli u Bokešku ulicu i prošli pored Trga Nezavisnosti. Učesnici su odatle skrenuli u ulicu Slobode sve do hotela “Hilton”, te završili povruku na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog odakle su krenuli.

Sa Prajda (Stevo Vasiljević/Pobjeda)

 

Sa Prajda (Stevo Vasiljević/Pobjeda)

Staša Bastrica je kazala da ljubav ne zna za rod pol i kojoj etničkoj grupi pripadaš.

– Zatvo tvoja ljubav nikad nije manje vrijedna od druge ljubavi. Danas smo ovdje da kažemo: Ljubav, ljudi! Ljubav je materica koja se ponavlja. Otkriva nova saznanja i nama drage ljude. Ljubav ne zaslužuje da je se stidiš i kriješ. Za ljubav se živi. Srećan Montenegro prajd – poručila je ona.

Sa Prajda (Stevo Vasiljević/Pobjeda)

Marija Jovanović je pitala šta treba da nam se desi pa da više ne bude važno ko je Crnogorac, ko je Srbin, ko je gej, ko je strejt.

– Odgovor je ljubav – smatra ona.

 

FOTO: Stevo Vasiljević

Policija je raspoređena po gradu sa štitovima i šljemovima.

FOTO: Stevo Vasiljević

Ulazi na Povorku Ponosa bili su otvoreni od 15 sati.

FOTO: Stevo Vasiljević

Učešće na Prajdu najavilo je više političara i predstavnika vlasti, kao što je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

On je kazao da su uvijek na strani ljudi koji misle da su ugroženi ili onih koji misle da njihova prava nijesu do kraja zadovoljena.

– Poruka i ideja Vlade je da ne želimo nikaku diskriminaciju po bilo kom osnovu. Kome znači naše prisustvo ili podrška, imaće je blanko – ukazao je Abazović u izjavi za medije na devetom Montenegro Prajdu.

Raduje ga da nema više tenzija kada je u pitanju Prajd i da to govori o ukupnom sazrijevanju društva, izražavajući nadu da će se na relaksiraniji način tretirati i ostale teme koje opterećuju crnogorsko društvo.

– Želimo da bude sve u skladu sa Ustavom i zakonima i dajte da pravimo državu koja je jednaka za sve njene građane – zaključio je Abazović.

Tu su ministri finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić i ekonomskog razvoja Jakov Milatović. Na Prajdu je bio i ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, kao i ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić.

FOTO: Stevo Vasiljević

Spajić je rekao da ovakvi događaji treba da su normalna stvar za Crnu Goru.

– Crna Gora ne smije da robuje fobijama, ksenofobijama…Otvoreni smo za sve, treba da njegujemo različitostima i ponosan sam što sam iz Crne Gore baš u ovim danima – istakao je Spajić.

FOTO: Stevo Vasiljević

Milatović je rekao da inkluzivnog ekonomskog razvoja nema bez inkluzivnog društva.

– Podržavamo inkluziju u svakom smislu – poručio je Milatović.

Ispred Kabineta predsjednika Crne Gore devetom Montenegro Prajdu prisustvovao je savjetnik Predsjednika za ustavni sistem i pravna pitanja Boris Bastijančić.

Na Prajdu je i gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, a tu će biti i predstavnici opozicionih stranaka.

FOTO: Stevo Vasiljević

Iz Socijaldemokratske partije (SDP) prisustvuju međunarodna sekretarka i članica Predsjedništva Jelena Mitrović, predsjednica Foruma Žena i članica Predsjedništva stranke Dragica Anđelić i član Glavnog odbora Nikola Mugoša.

Tu su i funkcioneri Socijaldemokrata Crne Gore Boris Mugoša, poslanik, Đorđe Suhih, predsjednik Skupštine Glavnog grada, Ivana Raščanin Radičević, predsjednica Foruma žena SD-a, Marko Rakočević, predsjednik Odbora SD-a Glavnog grada iJovan Đurišić, potpredsjednik Odbora SD-a Glavnog grada.

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić zbog ranije preuzetih obaveza neće moći prisustvovati Povorci Ponosa.

Iz organizacije su pozvali učesnike da poštuju propisane nacionalne mjere za suzbijanje pandemije koronavirusa i time zaštite kako sebe tako i ostale učesnike i učesnice.

FOTO: Stevo Vasiljević

(Pobjeda)