петак, јул 12, 2024

SDP: Poštovaćemo odluku Ustavnog suda

Slične objave

Podeli

ZAGREB, 18. marta 2024. (Beta) – Predsednik opozicione Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) Peđa Grbin izjavio je da se odluka Ustavnog suda Hrvatske mora poštovati i da više ne sme da govori da je predsednik Zoran Milanović kandidat te stranke za premijera, ali da će to “uskliknuti” posle izbora.

“Neki su se uspaničili i iskoristili veze da ih Ustavni sud spase izbornog potopa. Neće (biti trako)” – ocenio je Grbin u izjavi novinarima posle odluke Ustavnog suda da Milanović  dok je na funkciji predsednika ne može na predstojećim parlamentarnim izborima biti kandidat za poslanika.

Grbin je kazao da je Hrvatska “zemlja ponosnih ljudi koji ne daju da ih se gazi”. “Danas ih bedni diktator AP (Andrej Plenković) i njegovi slugani vređaju i žele da im uskrate pravo izbora. Zato smo mi tu da im taj izbor omogućimo. Pravda i istina će pobijediti, a rijeke te pravde dolaze!” – rekao je Grbin.

On je rekao da će SDP zameniti listu kandidata za Prvu izbornu jedinicu za predstojeće izbore 17. aprila, čiji je nosilac trebalo da bude Milanović. Posle odluke Ustavnog suda na Fejbuku se kratkom porukom oglasio i Milanović: “Rijeke pravde dolaze!” – napisao je predsednik koji je tim naslovom pesme rok-muzičara Jure Stublića rečenicom u petak najavio svoju kandidaturu za premijera.

Stublić je to danas pozdravio i rekao da autori i pišu pesme zato da ih drugi pevaju i koriste. “Mislim da je daleko bolje citirati pjesme i poeziju i da kultura ulazi u diskurs govora političara. To mi se čini kao neka pozitivna pojava” – rekao je Stublić, prenela je agencija Hina.

Pesmu “Reke pravde” Stublić je komponovao za album grupe Film “Signali u noći” iz 1985. godine.

Milanović se poslednjih dana više puta poslužio stihovima iz njenog refrena: “Reke pravde dolaze, kakve nam darove donose, reke pravde izliće se, celom zemljom u proleće”. Stublić je rekao da ga Milanović nije konsultovao o tome, ali da ne misli da je to loše.