петак, јул 12, 2024

SDA traži smenu ambasadora BiH pri UN u Ženevi

Slične objave

Podeli

BANJALUKA, 13. marta 2024. (Beta) – Stranka demokratske akcije (SDA) zatražila je danas od Predsedništva BiH da smeni ambasadora pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi Bojana Vujića zbog, kako su naveli, njegovog skandaloznog antidržavnog, šovinističkog i islamofobnog obraćanja na Savetu za ljudska prava UN-a.

Iz SDA su istakli da Vujićev istup, u kojem je “gotovo kompletnu bošnjačku političku scenu, ali i predstavnike Islamske zajednice u BiH označio kao potencijalne islamske teroriste, a BiH najopasnijim izvorom terorizma u Evropi, mora dobiti jasan odgovor”.

“Vujićeva tvrdnja da ’Srbi i Hrvati spašavaju Evropu od opasnih Bošnjaka’ mnogo puta je ponovljena laž i zamena teza. Zato je neophodno svaki put ponoviti istinu – nisu legalna Vlada BiH i Armija BiH u Hagu presuđeni za udruženi zločinački poduhvat, već su za to resuđena vojna i politička rukovodstva Srbije i Hrvatske i paradržava koje su pokušali uspostaviti u BiH”, ocenili su u saopštenju.

Iz SDA su naglasili da posle ovakvog istupa Vujić “ne sme ostati ambasador i sa te pozicije podrivati vlastitu zemlju, širiti laži, islamofobiju i velikosrpsku propagandu”.

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić izjavio je da Vujić sam treba podneti ostavku, jer će, u suprotnom, pokrenuti proceduru njegove smene. Komšić je za regionalnu N1 televiziju ocenio da je Vujićev opoziv malo verovatan, jer srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović može da stavi veto na tu odluku, koji bi potom potvrdila Narodna skupština RS.

Bojan Vujić (Foto: vijesti.ba)

Cvijanović je izjavila da je pozivanje na smenu ambasadora Vujića “besmisleno, licemerno i unapred osuđeno na propast“, dodavši da je on “izneo činjenice na koje su svojevremeno upozoravali zapadni mediji, plasirale obaveštajne službe, kao i izveštaji raznih instituta koji se bave bezbednošću”.

Ona je navela da niko iz Federacije BiH ne reaguje kada se, kako je istakla, sarajevski ambasadori nezakonito izjašnjavaju u UN i drugim organizacijama, ne pitajući za mišljenje Predsedništvo BiH, jedino nadležno za kreiranje spoljne politike BiH.

Ona je ocenila da je hajka na ambasadora Vujića “stvar želje da se uguši glas onih koji javno govore o džihadističkoj pretnji u BiH”.

“To što je za pojedine u BiH sprega islamskog terorizma i bošnjačke politike neprijatna i nepoželjna tema, to ne znači da će o tome ćutati i kadar iz Republike Srpske”, kazala je Cvijanović za agenciju Srna.

Vujić je u svom obraćanju na sednici Saveta za ljudska prava UN u Ženevi rekao da je “priliv stranih džihadista ozbiljna teroristička pretnja iz BiH”. Govorio je i o SDA i rekao da ta stranka “ima korene u ekstremističkoj ideologiji“, dok je Bošnjake optužio da podržavaju širenje “džihadističke ideologije”.