петак, јул 12, 2024

Vlada Kosova: Manastiru Dečani imovina prema odluci Ustavnog suda

Slične objave

Podeli

PRIŠTINA, 13. marta 2024. (Beta) – Vlada Kosova je na današnjoj sednici naložila da se manastiru Dečani vrati imovina u skladu sa odlukom Ustavnog suda Kosova.

Kako je objavio  koha.net na sednici Vlade doneta je odluka da nadležne institucije Kosova obezbede ostvarivanje odluke Ustavnog suda Kosova iz maja 2016 godine koji je potvrdio vlasništvo manastira Dečane nad 24 hektara zemljišta.

U poslednjim izjavama zvaničnika Kosova zatražena je primena odluke, koja je, kako su preneli, glavna prepreka članstvu Kosova u Savetu Evrope.

I ambasadori velike petorke su nekoliko puta do sada tražili primenu odluke i da se “bez odlaganja izvrši potpuna implementacija zakonske registracije zemljišta Manastira Dečani”.

Zaplet oko imovine manastira Visoki Dečani počeo je posle Drugog svetskog rata, kada je vlast manastiru oduzela 700 hektara zemlje. Država Srbija je 1997. godine vratila samo 24 hektara koji okružuju manastir, međutim, opština Dečani ne priznaje to kao imovinu manastira.

Presuda da zemljište pripada manastiru Visoki Dečani doneta je 2012. godine, a potom je i 20. maja 2016. godine to potvrdio i kosovski Ustavni sud, ali do danas odluka suda nije sprovedena.