петак, јул 19, 2024

Komandant Kfora: Situacija posle Banjske mirna

Slične objave

Podeli

PRIŠTINA, 13. marta 2024. (Beta) – Komandant Kfora general-major Ozkan Ulutaš ocenio je da je situacija na Kosovu posle pucnjave u Banjskoj u septembru prošle godine “mirna, ali nestabilna”.

“Sve u svemu, situacija je mirna, ali je i dalje nestabilna. Pomno pratimo sve značajne bezbednosne događaje u regionu jer nam je svest o situaciji od vitalnog značaja”, kazao je Ulutaš u intervju za prištinsku agenciju Telegrafi.com.

Na pitanje dali može biti ponavljanja situacije kao u Banjskoj, komandant Ulutaš je ocenio da posle Banjske situacija na terenu ostaje napeta.

Međunarodna zajednica i Kfor, kako je dodao, ostaje na oprez, s obzirom na složenu dinamiku i “potencijal za dalje nemire, posebno na severu Kosova”.

“Naš cilj je da sprečimo ponavljanje nasilja i pomognemo stvaranju uslova za podsticanje dijaloga i normalizacije odnosa između Prištine i Beograda. Svakodnevne aktivnosti Kfora imaju za cilj stvaranje neophodnog bezbednosnog okvira da bi dijalog uz posredovanje EU napredovao”, kazao je Ulutaš.