среда, мај 29, 2024

SAD podržavaju evrointregracije Srbije i dijalog s Prištinom

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 23. maja 2022. – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa ambasadorom SAD u Beogradu Kristoferom Hilom o unapređenju bilateralnih odnosa, energetskoj diverzifikaciji, evrointegracijama Srbije, kao i o aktuelnim geopolitičkim pitanjima i inicijativama za regionalno povezivanje.

Kako je saopšteno iz pres službe predsednika Srbije, ambasador Hil je ponovio podršku SAD evropskim integracijama Srbije i zemalja regiona, kao i stav SAD da EU treba da se širi.

“Podržavamo i inicijativu Otvoreni Balkan i spremni smo da pomognemo u njenom bržem razvoju”, naglasio je ambasador Hil i dodao da će SAD uvek podržati napore na produbljivanju regionalne ekonomske saradnje na način koji promoviše integraciju sa EU.

Vučić je, kako se navodi, “istakao napore Srbije usmerene na očuvanje mira i stabilnosti u regionu” dodajući da se Srbija “svojom doslednom i ozbiljnom politikom pozicionirala kao pouzdan i odgovoran partner, posvećen političkom dijalogu i daljem razvoju regionalnih odnosa u svim oblastima”.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, sagovornici su se saglasili da sve napore treba usmeriti na dijalog pod okriljem EU, budući da je razgovor jedini pravi put za rešavanje otvorenih pitanja, kao i za postizanje održivog dogovora.

Ambasador Hil je istakao da će SAD sa partnerima iz EU nastaviti angažman u pravcu nastavka dijaloga koji će doneti konkretne rezultate.

Vučić je izjavio da je njegov današnji razgovor sa američkim ambasadorom u Beogradu Kristoforom Hilom bio dobar, otvoren, korektan i iskren.

“Nije bilo iznanadjenja za mene, ni iznenadjenja za njih. Znamo šta oni misle, oni šta mi”, rekao je Vučić prilikom obilaska radova na projektu izgradnje metroa na Makiškom polju. Naveo je da se Srbija i Amerika ne slažu u odredjenim pitanjima, kao što je Kosovo, ali je Hilu zahvalio na podršci projektu “Otvoreni Balkan”.

Na pitanje o rečniku ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina, kojim je komentarisao intervju Hila listu “Politika”, Vučić je odgovorio “imam svoj rečnik” i dodao da on bira reči i da su odmerene. On je rekao da je Vulin predsednik jedne druge stranke i ima svoj rečnik, kao što ga ima i ministarka Zorana Mihajlović, koji je drugačiji u odnosu na Vulinov. Predsednik Srbije je izjavio da će struja u državi morati da poskupi ali da će se to desiti kada Vlada bude uverena da je zauzdala inflaciju i da može da je drži pod kontrolom.

“Samo Gruzija u Evropi ima nižu cenu električne energije od Srbije. Struja će morati da poskupi jednog dana. Vučić je rekao da nikoga ne plaši kada kaže da Srbiju očekuje teška zima, već da narodu samo govori istinu.

Vučić: Beograd će 2028. imati metro

Predsednik Srbije danas je u obilasku radova na izgradnji beogradskog metroa na Makiškom polju rekao da će prva linija biti završena 2028. a druga do 2030. godine.

Vučić je kazao da je ponosan na kineske i francuske kompanije koje su glavni izvođači radova na izgradnji metroa, kao i na domaće koje u velikom broju učestvuju kao podizvođači.

Planirano je da izgradnja prve dve linije košta 4,4 milijarde evra. Francuske kompanije će biti zadužene za elektromehaniku beogradskog metroa, a Power China je glavni izvođač radova koji čine 70 odsto vrednosti ukupnih ulaganja u izgradnju metroa.
Prva linija metroa će povezivati Železnik i Mirijevo, biće duga 21,1 kilometar i imaće 21 stanicu, a druga će ići od Mirijeva do Zemuna u dužini 21 kilometar i imaće 23 stanice.

(Beta)