среда, мај 29, 2024

Rusija: Preduzećemo ‘vojno-tehničke korake’ zbog odluke Finske da uđe u NATO

Slične objave

Podeli

Rusija je danas upozorila da će morati da preduzme vojno-tehničke korake zbog odluke Finske da postane članica NATO-a. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da će pristupanje Finske NATO-u “naneti ozbiljnu štetu rusko-finskim odnosima, kao i stabilnosti i bezbednosti u severnoj Evropi”.

“Rusija će biti prinuđena da preduzme korake odmazde vojno-tehničkih i drugih karakteristika kako bi se suprotstavila narastajućim pretnjama svojoj nacionalnoj bezbednosti”, navelo je Ministarstvo.

Finska, iako ima pravo da odlučuje o načinima osiguranja sopstvene bezbednosti, “mora da bude svesna svoje odgovornosti i posledica takvog poteza”, dodalo je Ministarstvo koje vodi Sergej Lavrov. Ministarstvo je optužilo Finsku da namerom da uđe u NATO krši ranije sporazume sa Rusijom, sa kojom deli kopnenu granicu dugu 1.340 kilometara.

“Istorija će utvrditi zašto je Finska morala da pretvori svoju teritoriju u bedem u vojnom sučeljavanju s Rusijom, uz gubljenje nezavisnosti u donošenju odluka”, piše u saopštenju. Ranije danas, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da stav lidera Finske da ona bez odlaganja traži prijem u NATO, neće doprineti stabilnosti i bezbednosti u Evropi.

Peskov je kazao da će odgovor Rusije zavisiti od konkretnih koraka koje će NATO preduzeti da približi svoju infrastrukturu ruskim granicama.

Predsednik i premijerka Finske, Sauli Ninisto i Sana Marin, danas su u zajedničkom saopštenju naveli da ta nordijska zemlja treba “bez odlaganja” da podnese zahtev za članstvo u NATO-u. To znači da će Finska gotovo sigurno postati članica alijanse, iako proces pristupanja može da potraje nekoliko meseci. Očekuje se da će Finskoj susedna Švedska za nekoliko dana doneti odluku o ulasku u NATO.