понедељак, април 22, 2024

Slučaj Mirele Čavajde uzburkao Hrvatsku

Slične objave

Podeli

Trudnica Mirela Čavajda odlučila je da će zbog hitnosti situacije u kojoj se nalazi, prekid trudnoće obaviti u Sloveniji budući da su joj u zagrebačkoj bolnici rekli da nisu u mogućnosti da to obave, saopšteno je juče u Zagrebu.

U skladu s odlukom drugostepene komisije koja je juče odobrila prekid trudnoće u šestom mesecu zbog teške bolesti ploda i pozivu koju joj putem medija uputio ministar zdravstva Vili Beroš, Čavajda se danas obratila zagebačkoj Klinici za ženske bolesti (Petrova bolnica).

“Bolnica u Petrovoj, međutim, nije u mogućnosti da pruži zdravstvenu brigu u skladu s odlukom drugostepene komisije i odredbama zakona koji reguliše prekid trudnoće. S obzirom na hitnost situacije u kojoj se nalazi, Mirela i njena porodica odlučili su da se, radi postupka prekida trudnoće, obrate kliničkoj bolnici u Ljubljani”, saopštila je advokatica Vanja Jurić.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je juče da podržava odluku Čavajde i da će hrvatski zdravstveni sistem snositi troškove zdravstvenog postupka. Slučaj Mirele Čavajde potresao je Hrvatsku i izazvao oštre kritike udruženja za zaštitu ženskih prava koja su za večeras najavila proteste širom zemlje kojima žele da podrže Čavajdu, kao i sve žene koje su doživele različite oblike nasilja u zdravstvenim ustanovama i kojima se krše prava na zdravlje.

Bolnice u Zagrebu ranije su Čavajdi odbile da obave prekid trudnoće u šestom mesecu, iako su doktori utvrdili da plod ima agresivni tumor na mozgu, te da čak i da preživi, teško da će moći normalno da živi. Ona je ispričala novinarima da su je lekari uveravali da je u Hrvatskoj abortus posle 10. nedelje trudnoće protivzakonit, a neki su je uputili na bolnice u Sloveniji.

U međuvremenu je Čavajda pokrenula proceduru u Sloveniji, gde su lekari odmah utvrdili da je dijagnoza jako loša i da nema ništa sporno u prekidu trudnoće. Slovenačke komisije odobrile su joj abortus, a budući da je reč o državljanki Hrvatske, zahvat košta oko 5.000 evra. Pošto su mediji objavili njeno svedočanstvo, Ministarstvo zdravlja saopštilo da je prekid trudnoće u Hrvatskoj dozvoljen i posle 10. nedelje trudnoće ako za to postoje medicinski razlozi i uz odobrenje komisije.

Potom su iz zagrebačke Bolnice Sveti Duh potvrdili da postoje opravdani razlozi za prekid trudnoće, ali su naveli da oni nemaju stručnjake za obavljanje takvog postupka. Tri bolnice su odbile da izvrše prekid trudnoće iako zakon omogućava abortus i posle isteka deset sedmica, među ostalim, kad se može očekivati da će se dete roditi sa teškim prirođenim telesnim ili duševnim manama. U tom slučaju, po zakonu, odlučuje žena.

Ovaj slučaj otvorio je i pitanje dostupnosti abortusa u Hrvatskoj. Organizacije za zaštitu ljudskih prava proteklih godina su upozoravale da u mnogim hrvatskim bolnicama svi ili gotovo svi lekari koriste takozvani priziv savesti i tako izbegavaju da uopšte obavljaju abortuse.

Nedavna istraživanja koja su objavljena u hrvatskim mediima su pokazala da se oko 60 odsto ginekologa u Hrvatskoj poziva na priziv savesti, a u nekim manjim mestima nema nijednog ginekologa koji obavlja abortus.Hrvatski propisi omogućavaju lekarima da se pozovu na priziv savesti zbog etičkih, verskih ili moralnih nazora, odnosno uverenja.