петак, јун 21, 2024

Pupovac: SDSS neće podržati novu vladu Hrvatske

Slične objave

Podeli

ZAGREB, 17. maja 2024. (Beta) – Poslanik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac izjavio je danas u Saboru Hrvatske da ta stranka neće podržati novu vladu dosadašnjeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andreja Plenkovića.

U Saboru traje rasprava o novoj vladi koja bi, prema rečima predsednika Sabora Gordana Jandokrovića, mogla da se odužii iza ponoći, a posle rasprave, sledi glasanje o vladi.  Pupovac je u raspravi rekao: “Mi nećemo moći da podržimo ovaj program i ovu Vladu, iako se s najvećim delom programa slažemo”.

On je osudio govor mržnje u Saboru podsetivši da je više puta dobio nedopustive poruke poput onih da mu nije mesto u Hrvatskoj. “Pokušaji da se oko SDSS-a napravi sanitarni kordon je naopaka, zla i za hrvatsku destruktivna i opasna politika. Mi smo ponosni predstavnici srpskog naroda u Hrvatskoj, mi, posalnici SDSS, mi kojima je Hrvatska domovina, kao što je bila našim precima”, rekao je Pupovac, preneo je T-portal.

Pupovac se u govoru rekao da problem demografije ne može da bude rešen samo useljavanjem, nego i integracijom svakoga ko dođe u Hrvatsku.

Mandatar Andrej Plenković je ranije danas predstavio u Saboru nove ministre i program vlade koju je njegova stranka sastavila s desničarskim Domovinskim pokretom, a u kojoj nema predstavnika srpske nacionalne manjine.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović dao je prošle sedmice mandat za sastavljanje vlade Plenkoviću koji mu je doneo potpise podrške 78 izabranih poslanika, dva više nego što je potrebno za sastavljanje vlade.

Uz potpise 61 poslanika HDZ i 12 od 14 izarbranih na listi Domovinskog pokreta, Plenkovića je potpisima podržao i deo poslanika nacionalnih manjina jer te dve stranke same nemaju dovoljan broj glasova – 76 za formiranje parlamentarne većine i vlade.

Među manjinskim poslanicima nisu tri poslanika srpske nacionalne manjine iz Samostalne demokratske srpske stranke koja je dosad bila deo Plenkovićeve vlade i imala je mesto potpredsednika.

Domovinski pokret uslovio je podršku HDZ time da SDSS ne može da bude deo parlamentarne većine i buduće vlade.

Predsednik SDSS i njen poslanik Milorad Pupovac izjavio je nedavno da osam poslanika manjina i dalje nastupa zajedno i podržavaju Plenkovića kao mandatara, ali da među njima postoje o tome kome mogu da daju podršku za sastavljanje Vlade.

Na parlamentarnim izborima, 17. aprila, nijedna stranka nije osvojila dovoljno mandata da samostalno formira vladu.