субота, јул 20, 2024

PSG: Region 29 godina nakon Srebrenice bliži novom ratu nego pomirenju

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 11. jula 2024. – Danas kada se sećamo genocida u Srebrenici jednog od najmračnijih trenutaka u novijoj istoriji našeg regiona, Pokret slobodnih građana apeluje na odgovornost svih država, svih strana i svih političkih aktera zbog kojih je region zapadnog Balkana 29 godina kasnije bliži novom ratu nego pomirenju naroda.

Sećanje na Srebrenicu nas podseća na strahote rata i potrebu da se nikada ne zaboravi zlo koje je čovek u stanju da nanesе čoveku. Naša obaveza je da radimo na izgradnji društva u kojem će se poštovati svačije pravo na život, bez obzira na nacionalnu, versku ili bilo koju drugu pripadnost.

Ni jedna rezolucija neće doneti pravdu za stradale, kao što ni jedna presuda nije donela pomirenje. Za pomirenje je neophodno da političke elite prestanu sa ratnohuškačkom politikom i insistiranju na podelama i razlikama.

Upozoravamo sve političke aktere u Srbiji, bilo iz vlasti ili opozicije, da je Srbija kao članica Ujedinjenih nacija obavezna da poštuje odluke Međunarodnog suda pravde pa i one kojima je zločin u Srebrenici presuđen kao genocid i protiv smo svih najavljenih rezolucija kojima bi se u Narodnoj skupštini osporavala ova presuda.

Pozivamo sve političke lidere i institucije u regionu da se jedinstveno suprotstavimo svakom obliku negacije zločina i da zajedno radimo na pomirenju, istini i pravdi za sve žrtve ratnih zločina i izgradnjom zajedničke budućnosti jer je to jedini način na koji možemo osigurati mir i stabilnost na zapadnom Balkanu.

D. B.