недеља, јул 21, 2024

Videnović: Deklaracija Svesrpskog sabora opasnija od Memoranduma SANU

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 10. jula 2024. (Beta) – Profesor Univerziteta u Beogradu Ivan Videnović rekao je danas da je Deklaracija “Svesrpskog sabora” jedan ozbiljno pisani dokument koji je “opasniji od Memoranduma SANU iz 1986. godine”.

Na konferenciji u Medija centru u Beogradu, Videnović je rekao da je Deklaracija Svesrpskog sabora papir koji prolazi bez previše analize. “Deklaracija je nesumnjivo politička platforma ukidanja suvereniteta i grubo mešanje u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovina (BIH) i politička platforma potpunog prekida evropskih integracija u Srbiji i BIH”.

Videnović je lazao da je neophodno da Deklaracija ne bude usvojena i ozakonjena u Skupštini Srbije jer je neustavana i nezakonita. “Neophodno je da zapadni partneri i garanti Dejtonskog sporazuma izvrše dodatan pritisak na (predsednika Srbije) Aleksandra Vučića da odustane od obnovljenog Memoranduma iz 1986. godine kao platforme za nova krvorpolića na Balkanu”, rekao je on.

Videnović je naglasio da Deklaracija ne može da bude valjana ako je usvaja lokalni nivo jedne države – Skupština Republike Srpske i nacionalni nivo druge države – Narodna skupština Srbije.