четвртак, јул 25, 2024

YiHR poziva na obeležavanje genocida u Srebrenici

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 11. jul 2024. – Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) obeležiće 29. godišnjicu genocida u Srebrenici i iskazati empatiju sa preživelima i porodicama žrtvama večeras, 11. jula, u 20h u parku između Skupštine grada Beograda i Predsedništva Srbije na Andrićevom Vencu.

Zajedno sa građanima i građankama Republike Srbije ćemo paljenjem sveća odati počast ubijenima i iskazati empatiju sa preživelima i porodicama žrtava.

Ovim putem želimo i da ukažemo na značaj objektivnog i istinitog izveštavanja o srebreničkom genocidu i komemorativnom skupu. Od velikog značaja je da se o ovim događajima ne objavljuju senzacionalistički tekstovi, kao i da se organizatorima i građanima i građankama koji budu odavali poštu ubijenima ne crta meta na čelu. Komemorativnim skupom na Andrićevom Vencu želimo da pošaljemo poruku da se građani i građanke Srbije saosećaju sa bolom porodica žrtava ubijenih bošnjačkih dečaka i muškaraca. Želimo da pokažemo da je važno iskazivati poštovanje prema žrtvama kako delima tako i javnim govorom, jer se samo tako mogu stvoriti uslovi u kojima se ovakvi zločini više nikada neće ponoviti.

Istovremeno, Inicijativa mladih za ljudska prava će 11. jula ponovo pozvati institucije Republike Srbije da prihvate Rezoluciju Generalne skupštine UN o genocidu u Srebrenici i primene njene preporuke, uključujući i onu o proglašenju 11. jula za dan sećanja na genocid u Srebrenici.

D. B.