петак, јул 12, 2024

PSG: Podrška obolelima od retkih bolesti stiže samo u predizbornoj kampanji

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 26. april 2024. – Površna briga o građanima samo u predizbornoj kampanji – praksa na koju smo od vladajuće stranke već navikli i koju samo potvrđuje današnji događaj na kom je Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić uručila osobama koje boluju od retkih bolesti rešenja o jednokratnoj finansijskoj pomoći i vaučere za lekove i medicinska sredstva za rehabilitaciju. Zašto izostaju sistemska rešenja, inovativne terapije, zdravstvena nega, podrška celokupnog zdravstvenog Sistema, pita Jelena Banjac, članica Predsedništva Pokreta slobodnih građana i porodična savetnica.

‘’Kada jedan od članova porodice boluje od bilo koje bolesti, to utiče na funkcionisanje cele porodice I ne rešava se jednim vaučerom. S obzirom da se nalazi na čelu minstarstva koje se bavi porodicom, Darija Kisić bi trebala da zna da osobe obolele od retkih bolesti, kao i njihove porodice, moraju da imaju sistemsku pomoć i podršku svakog dana, a ne samo u toku predizborne kampanje. Njihova stanja nisu i ne smeju biti deo predizbornih jednokratnih rešenja’’, navodi Jelena Banjac.

Banjac dodaje: ‘’Ovakav pristup rešavanju problema je deo SNS mehanizma i jedino što vlast ume je da probleme gura pod tepih davanjem jednokratnih pomoći u predizbornoj kampanji. Ovakvi nerezonski potezi ne nude obolelima niti njihovim porodicama  dugoročno rešenje. Upravo zbog toga pristup ovakvim pitanjima mora biti sistemski, a ne jednokratni.’’

Nepostojeći odnos prema zdravstvenoj zaštiti ostavlja dugoročne posledice po svaki aspekt života građana Srbije a Pokret slobodnih građana će se nakon promene vlasti zalagati za kompletnu reform ove pogrešne zdravstvene politike, stoji u saopštenju Pokreta slobodnih građana.

M. Markov