субота, јун 22, 2024

Dritan Abazović ostaje u crnogorskoj Skupštini

Slične objave

Podeli

PODGORICA, 3. februara 2022. godine – Potpredsednik crnogorske Vlade Dritan Abazović nije smenjen jer većina poslanika u Skupštini Crne Gore nije podržala Dnevni red koji je predviđao glasanje o njegovom razrešenju. Samim tim, na dnevnom redu se nije našao ni izbor ministra finansija Milojka Spajića na Abazovićevu funkciju.

Predlog o smeni Abazovića sa potpredsedničkog mesta predložio je predsednik Vlade Zdravko Krivokapić kao odgovor na prethodnu inicijativu Građanskog pokreta URA i opozicionih partija o izglasavanju nepoverenja Krivokapićevoj Vladi.

Od 81 poslanika, prisutno je bilo 77, a samo 20 je bilo za usvajanje dnevnog reda.

Zašto inicijativa o smjeni Abazovića?

Inicijativa premijera Krivokapića za smenu vicepremijera Abazovića usledila je nakon što je Građanski pokret URA, čiji je Abazović predsednik, podneo inicijativu za izglasavanje nepoverenja Vladi, o kojoj će se parlament izjasniti 4. februara.

Kako je u predlogu za smenu naveo premijer, 19. januara, “nakon višemesečnog neslaganja sa Vladinom politikom, poslanici Građanskog pokreta URA su sa delom poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) i ostalih partija bivše vlasti, predali Skupštini zahtev za izglasavanje nepoverenja Vladi”.

Ranije je pred početak sednice crnogorske Skupštine, potpredsednik Vlade Dritan Abazović rekao novinarima da je nebitno kako će poslanici odrediti o njegovoj smjeni i poručio da je za njega najvažnije da Crna Gora što pre dobije novu, evropsku Vladu i krene u deblokadu svog evropskog puta.

“Svi poslanici neka glasaju kako misle da treba. Očekujem da bude izglasan pad Vlade (Zdravka Krivokapića)”, kazao je vicepremijer.

M. M.