четвртак, мај 23, 2024

Protestni skup opozicije u Banjaluci: Traži se ponovno brojanje glasova u celoj RS

Slične objave

Podeli

BANJALUKA, 9. oktobra 2022. (Beta) – Opozicione stranke su sa večerašnjeg protestnog skupa uputile dva zahteva, prvi da se u celoj Republici Srpskoj ponovo prebroje glasovi na svim biračkim mestima i drugi, da pravosudne institucije pod hitno pokrenu istragu i utvrde odgovonost onih koji su, kako su naveli, učestvovali u organizovanoj pljački na izborima i prekrajanju volje naroda.

Hiljade građana ponovo se večeras okupilo na protestu na Trgu Krajine koji je organizovala opozicija, zbog, kako su naveli, izborne krađe i brojnih nepravilnosti na izborima održanim 2. oktobra.

Lideri opozicije i građani prvo su se okupili u parku “Mladen Stojanović”, odakle su prošetali do glavnog gradskog trga. Na čelu kolone bili su lideri opozicije, koji su nosili transparent na kojem je ispisano: “Neće ti proći”.

Tokom protestne šetnje učesnici protesta su uzvikivali: “Mile lopove!”. Kandidatkinja opozicije za predsednicu RS Jelena Trivić izjavila je da “ima dovoljno onih koji znaju” šta je vlast uradila na izborima 2. oktobra.

Dva zahteva: Jelena trivić (Foto: magazin Buka)

“Mile odlazi, narod ti je poručio”, kazala je ona obraćajući se okupljenim građanima.

Dodala je da narod ima pravo na fer i demokratske izbore, a ne, kako je istakla, na kupljene i pokradene izbore. “To je udružena zločinačka organizacija koja je pokrala volju naroda”, kazala je Trivić. “Nećete nas pokrasti ovaj put. Mi tražimo da ponovo brojimo glasove, ali oni ne smeju, jer znaju šta je u vrećama”, kazao je zamenik predsednika SDS-a Milan Radović, obraćajući se okupljenim građanima na Trgu Krajine.

Lider Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović rekao je da je protest organizovan zbog “izbornog lopovluka, mafije i korupcije”. “Rekao sam da će nas doći još više i došlo nas je još više da kažemo da je predsednik RS Jelena Trivić”, kazao je Borenović.

Predsednik Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović najavio je da će opozicija sledeće sedmice organizovati protestnu šetnju u Sarajevu od Centralne izborne komisije (CIK) do Kancelarije visokog predstavnika (OHR). “Šmitu ćemo reći – Siđi dole da pričamo. Poruka i njemu i strancima, nećete nam vi krojiti sudbinu”, kazao je Vukanović.

Najavio je da će sutra posetiti i ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača da mu kaže da “policija nije komitet SNSD-a i da nema pravo da hapsi mladića u Laktašima, jer je branio izbornu volju građana”.

Proteste su organizovali SDS, PDP i Lista za pravdu i red Nebojše Vukanovića. Na protestu se videla i jedna zastava Srpske napredne stranke (SNS). Prvi protest opozicije održan je u četvrtak, 6. oktobra, a iz opozicije su istakli da neće odustati od protestnih okupljanja sve dok se ne utvrdi puna istina o izbornom procesu 2. oktobra.