среда, мај 29, 2024

Jadranka Joksimović: Očekujem kritike Evropske komisije

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 10. oktobra 2022. (Beta) – Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da će naredni izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije na evropskom putu biti “obojen kritikom” zbog spoljne politike Srbije, bez obzira na ostvareni napredak.

Joksimović je gostujući na RTS-u istakla da se predugo svi pitaju koliko je Srbija bliža Evropskoj uniji, a da bi trebalo pitati i “gde je EU što se tiče zapadnog Balkana sa svojim porukama i radom i ozbiljnošću da se ovaj proces ubrza”.

“Što se tiče našeg procesa, postoji onaj tehnokratski reformski deo gde su obaveze jasno navedene u odnosu na klastere i to će ovaj izveštaj o napretku zemlje, 12. oktobra, biti predstavljen. Naravno da je sada je sve u bojama zajedničke spoljne i bezbednosne politike i očekujem da će bez obzira na ogroman pomak koji smo napravili u oblasti vladavine prava i ekonimije, izveštaj biti obojen i dosta kritičan u odnosu na postavljanje Srbije u odnosu na restriktivni režim prema Rusiji”, rekla je Joksimović.

Ona je istakla da je svesna koliko je neuvođenje sankcija Rusiji promenilo imidž Srbije u svetu i da je svesna da nas to mnogo košta, ali da bi koštalo “ne vladu nego državu” i kad se ne bi slušalo šta građani misle.

O predlogu Nemačke i Francuske o rešenju pitanja Kosova, ministarka za evropske integracije je rekla da zna koliko i drugi, ali da je dobro što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić o tome informisao građane. Dodala je da će Srbija upotrebiti sva sredstva da objasni kako Kosovo i Metohija nije funkcionalna demokratija i da društva koja krše ljudska prava ne treba da budu primljena u međunarodne institucije. Ministarka je istakla da Priština nije primenila ono što je do sada dogovoreno i da sada ne treba vršiti pritisak na “drugu stranu” da čini ustupke.