недеља, јун 16, 2024

Država i zapadni saveznici da obezbijede sigurnost Aleksandru Saši Zekoviću

Slične objave

Podeli

Da su posljednji parlamentarni izbori u Crnoj Gori značili pobjedu mračne četničke ideologije i na velika vrata u crnogorski politički život uveli aktere Srpskoga i Ruskoga svijeta, viđelo se po transparentima, porukama, pjesmama i zastavama kojima je ta pobjeda proslavljena. Krivokapić-Abazovićeva Vlada formirana je u manastiru kojim rukovodi Crkva Srbije, parareligijska ustanova koju su evropske institucije ovih dana prepoznale kao glavni propagandni motor za širenje putinovske politike i destabilizaciju Balkana.

Ideologija planiranoga državnog udara 2016. postala je ideologija nove crnogorske vlasti, a direktni akteri toga procesa i „eksperti“ potvrđeni lojalnošću antidržavnome litijaškom pokretu postali su nosioci te vlasti. Kompletan bezbjednosni sektor u Crnoj Gori predat je u ruke proruskih kadrova, a teško je danas naći ijedan segment crnogorskoga društvenog života – od medija preko državnoga univerziteta do Agencije za nacionalnu bezbjednost – kojim ne rukovode Vučićevi i Putinovi agenti i poslušnici.

Takav društveni ambijent pokazao se kao sigurna teroristička kuća za razna proruska i prosrpska udruženja – bilo da su kamuflirana u vidu tzv. srpskih i ruskih pravoslavnih bratstava bilo kao neskriveno militantna udruženja poput Noćnih vukova čije zabave pośećuje ruski trojanski konj u proevropskoj politici Crne Gore Dritan Abazović.

U takvoj Crnoj Gori utočište je našao zloglasni vođa rasističke ruske udruge „Muška država“ Vladimir Pozdnjakov, za kojega se ni danas sa sigurnošću ne zna je li uopšte napustio Crnu Goru. Najnovija meta njegovih napada je građanski aktivista i generalni sekretar Crnogorskoga helsinškog odbora za ljudska prava gospodin Aleksandar Saša Zeković.

Zbog javno iznijetih stavova o Pozdnjakovu i informacija o njegovu boravku u Crnoj Gori Zeković je životno ugrožen ili, riječima Pozdnjakova, gospodin Zeković je sam sebi potpisao kaznu.

Pitamo se: koja je to ustanova u Crnoj Gori koja može pružiti zaštitu gospodinu Zekoviću?! Je li to direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost koji je tajne podatke jedne NATO članice prosljeđivao Rusiji? Je li to šef policije i ministar unutrašnjih poslova koji su za račun ruske i srpske politike u Crnoj Gori 4-5. septembra 2021. organizovali brutalni teror nad mirno okupljenim građanima na Cetinju?

Je li to koordinator službi bezbjednosti Dritan Abazović, koji je zdušno podržao sve aktere proruske i velikosrpske politike u crnogorskoj vlasti? Ili smo mi, crnogorski građani, u ovakvim političkim uslovima primorani da sami organizujemo svoju odbranu?

Smatrajući uzaludnom prozivku bilo koga iz aktuelne crnogorske vlasti, pozivamo ambasadore zemalja članica NATO i šeficu Delegacije EU u Crnoj Gori da svoje prisustvo iskoriste da obavijeste države koje predstavljaju o stanju u Crnoj Gori i svojim autoritetom obezbijede životnu sigurnost ugroženom gospodinu Aleksandru Saši Zekoviću.

Ako je Pozdnjakov zbilja izvan Crne Gore, to ne znači da se veliki broj njegovih pristalica u Crnoj Gori neće rado odazvati njegovu pozivu.

Ako smo pak ostavljeni da sami brinemo o svojoj sudbini, mi ćemo se za odbranu svoga života i sami organizovati – onako kako su to činile generacije prije nas u uslovima sličnim današnjim.

(Izvor: Građanska inicijativa 21. maj)