петак, мај 24, 2024

Jelena Obućina: Dok “ovi” ćute da mi malo govorimo

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 1. aprila 2022. – Knjiga Jelene Obućine O njima zbog nas predstavljena je večeras u Dorćol placu. Na promociji koja je napunila salu u donjem delu Dobračine ulice govorili su Danica Vučenić i Voja Žanetić koji su zajedno sa Jelenom napravili nešto izvan klišea i, zapravo, nakon nekoliko pitanja autorke potekao je spontan razgovor.

Iako je prvi april nova zvezda malog ekrana, kako je za Jelenu rekao pre godinu dana Mihailo Miša Kovač, veoma brzo je počela da ugađa onoj manjinskoj ali najboljoj televizijskoj publici, da govori ono što – oni misle.

Urednica Pregleda dana na NEWMAX ADRIA, napisao je profesor Ratko Božović, nadmoćno izlazi iz oveštalog medijskog klišeai stvara nove forme komunikacije koje su pored izrazite originalnosti bliske duhu aforističkog minimalizma i lepoti poezije u prozi. Sve što se dešava pred našim očima i što nam se događa u ovoj ubrzanoj i naopakoj stvarnosti ona kondenzuje u minijaturni kritički komentar eruptivne snage i značenja.

foto: portalforum.rs

U svojim autorskim komentarima, sa pouzdanim stavom, ona ponajviše demistifikuje zbrkane događaje naše stvarnosti. Čini to pronicljivo, oštroumno i beskompromisno, uvek sa kritičkim nabojem i sa osećanjem za realnost, kaže Božović i dodje da je njen komentar “jasan, ubitačno precizan, odvažan i da uvek pogađa u metu, i zato toliko imponuje”

Na promociji je, valjda u svom stilu, na početku rekla: “Dok ovi ćute da mi malo govorimo”. Ne treba sumnjati u ocenu Mihaila Kovača, jer se Obućina, nema sumnje, sa 17 godina televizijskog staža kao reporterka, urednica i voditeljka debatnih emisija i autorka dokumentarnih filmova uzdigla iznad sivila srpskog novinarstva, posebno televizijskog. Veruje da je najbolji talenat iskoristila u formi kratkih komentara. “U njima sam umirila svoje tri važne osobine: ljubav ka slobodi, slabost na nepravdu i alergičnost na relativizaciju”.

foto: portalforum.rs

Žao joj je što zbirka ipak nije naslovljena sa – PRAVO U METU, jer…

Žanetić kaže da će, kroz neko vreme, kada neki ljudi budu po ovome “kopali” njena zbirka biti, uz ogradu na ne voli ovu reč, važno svedočanstvo. Kada su je njeni promoteri pitali šta ne valja ona odgovara “Ne valja naša stvarnost”. Na Žanetićevo: kada bi knjigu nekome posvetila šta bi napisala, Jelena kaže: Ljubi Stojadinoviću i Ljubi Živkovu i krako bi pisalo – kad odrastem želim da dostignem njihovu lucidnost.

Nije zaboravila da “bocne” nekadašnjeg urednika na RTS (Nenad Lj. Stefanović) kome je rekla: Šteta što nisi mogao da vidiš. Kaže da je u komentarima najčešće spominjala premijerku Anu Brnabić, potom Dariju Kisić Tepavčević.

Ima li zazor? “Možda da ne preteram!”

Kome se obraća? “Definitivno donosiocima odluka, da im kažem da (mi) razumemo šta se događa”, misleći na “neiscrpni izvor dnevnih gluposti”.

Zahvalna je suprugu Ivanu (koji prvi iščita svaki njen komentar, potom Nemanji Vrankoviću, Novosađaninu “koji bezobzirno mrzi Beograd i Slobodanu Georgijevu, direktoru NewMax Adrie. I posebno Predragu Koraksiću Koraksu koji je ilustrovao njenu knjigu i došao na promociju.

Dragan Banjac