четвртак, јул 25, 2024

Osmani: Nakon članstva u SE porodice nestalih mogu tužiti Srbiju Sudu za ljudska prava

Slične objave

Podeli

PRIŠTINA, 27. aprila 2024. (Beta) – Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je danas da će nakon prijema Kosova u Savet Evrope (SE), porodice nestalih moći da tuže Srbiju Evropskom sudu za ljudska prava.

“Nakon ulaska u Savet Evrope, sve porodice će imati pristup Evropskom sudu za ljudska prava, oni će moći da tuže Srbiju za povredu prava na život članova porodice, za povredu prava na ljudsko dostojanstvo i mnogih drugih prava. Članstvo u Savetu Evrope koristiće svim građanima, ali uglavnom porodicama kojima je pravda uskraćena 25 godina”, rekla je Osmani prilikom obeležavanja Dana nestalih.

Osmani je optužila Srbiju da i danas, 25 godina kasnije, sakriva tragove zločina.

Predsednik vladine komisije Andin Hoti više puta je slao pisma Srbiji u kojima je tražio da, u skladu sa dogovorom u Briselu, otvore policijske i vojne arhive u kojima postoje jasni dokazi o učestvovanju u masakrima, ali i u posleratnoj operaciji skrivanja posmrtnih ostataka. Srbija još uvek nastavlja da krši ovaj veoma važan dogovor postignut u Briselu“, kazala je ona.

Ona je kazala da će institucije Kosova nastaviti da budu uz porodice i da “podele bol, jer svih 1.600 nestalih su članovi porodica celog Kosova”.

To je naša rana, rana Kosova koja će ostati otvorena sve dok se ne vrate svi. Sloboda će biti potpuna tek kada nam se vrate svi naši najmiliji“, zaključila je kosovska predsednica.